Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 3. 2016,
16.20

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Dunajski mozaik stanovanja nepremičnine

Sreda, 16. 3. 2016, 16.20

6 let, 7 mesecev

Ali bodo znižane cene stanovanj ob Dunajski cesti prepričale več kupcev?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Foto: Ana Kovač

DUTB je kot največja upnica stanovanjskega objekta ob Dunajski cesti znižala cene stanovanj še za 15 odstotkov. Kar se je pred krizo prodajalo za 300 tisočakov, je danes skoraj polovico ceneje.

Potem ko stečajnemu upravitelju Leonu Benigarju Tošiču na prvi javni dražbi stanovanj v objektu Dunajski mozaik v Ljubljani ni uspelo prodati vseh sedmih stanovanj, bodo 10. junija na prodaj še preostala štiri.


Na prvi dražbi zanimanje le za manjša stanovanja

Na prvi javni dražbi novembra lani se je zbralo 15 dražiteljev. Največ zanimanja so pokazali za manjša stanovanja iz stečaja podjetja Mreža JIT. Za stanovanja, večja od 80 kvadratnih metrov, varščine ni vplačal nihče.

Najbolj se je boj med kupci razvnel za stanovanje, veliko 70 kvadratnih metrov in z dvema parkirnima mestoma v podzemni garaži. Trije dražitelji so izklicno ceno 121 tisoč evrov dvignili na 137 tisočakov. Po plačilu davka je kupec zanj odštel 150 tisoč evrov, kar znese več kot 2.100 evrov za kvadratni meter.

Na prvi dražbi se je boj med kupci najbolj razvnel za stanovanje, veliko 70 kvadratnih metrov in z dvema parkirnima mestoma v podzemni garaži. Trije dražitelji so izklicno ceno 121 tisoč evrov dvignili na 137 tisočakov. Tokrat so izklicne cene še okoli 15 odstotkov nižje. Medtem ko je bilo lani izklicna cena za 83 kvadratnih metrov stanovanja postavljena pri 191 tisoč evrih bo zdaj na voljo za dobrih 162 tisočakov. | Foto: Ana Kovač Na prvi dražbi se je boj med kupci najbolj razvnel za stanovanje, veliko 70 kvadratnih metrov in z dvema parkirnima mestoma v podzemni garaži. Trije dražitelji so izklicno ceno 121 tisoč evrov dvignili na 137 tisočakov. Tokrat so izklicne cene še okoli 15 odstotkov nižje. Medtem ko je bilo lani izklicna cena za 83 kvadratnih metrov stanovanja postavljena pri 191 tisoč evrih bo zdaj na voljo za dobrih 162 tisočakov. Foto: Ana Kovač


Na drugi dražbi 15 odstotkov nižje izklicne cene

Najvišja izklicna cena za 83 kvadratnih metrov stanovanja z dvema parkirnima mestoma in osmimi kvadrati loggie, ki se je še pred štirimi leti prodajalo za 300 tisočakov, je bila novembra postavljena pri 191 tisočakih. Zanimanja zanj kljub temu ni bilo.

Tokrat so izklicne cene še okoli 15 odstotkov nižje. Isto stanovanje bo na voljo za dobrih 162 tisočakov. Če odštejemo podzemni parkirni mesti, ki se v Ljubljani prodajajo po najmanj deset tisočakov, cena za kvadratni meter stanovanjske površine tokrat znaša 1.700 evrov.


Stečajnik bi postavil še nižje izklicne cene

"Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) kot največji upnik je predlagala 15 odstotkov nižje cene. Sam bi šel še nižje. Dvomim, da bomo tokrat uspešni. Če ne, bo DUTB izklicne cene spustila še za 15 odstotkov, takrat pa bi lahko bila zadeva zanimivejša," napoveduje Benigar Tošič.

Izklicne cene preostalih treh stanovanj se gibljejo od 150 tisoč do 160 tisoč evrov. Izklicne cene preostalih treh stanovanj se gibljejo od 150 tisoč do 160 tisoč evrov. | Foto: Ana Kovač Izklicne cene preostalih treh stanovanj se gibljejo od 150 tisoč do 160 tisoč evrov. Izklicne cene preostalih treh stanovanj se gibljejo od 150 tisoč do 160 tisoč evrov. Foto: Ana Kovač

Preostala tri stanovanja, vsem pripadata dve parkirni mesti, so malenkost cenejša. Izklicne cene se gibljejo od 150 tisoč do 160 tisoč evrov. Najcenejše je 96 kvadratnih metrov veliko stanovanje s 35 kvadratnimi metri terase. Izklicna cena zanj znaša 150 tisoč evrov. Zakaj je tako, nam stečajni upravitelj ni znal pojasniti.


"Najceneje je prodati hitro"

"Cene izhajajo iz predhodne cenitve sodnega cenilca. Verjetno gre za manj atraktivno lego stanovanja. Sam se kot stečajni upravitelj s cenami sploh ne ukvarjam, to določajo upniki," pravi Benigar Tošič, ki priznava, da je zavlačevanje prodaje neracionalno obnašanje. In predvsem drago.

"Najceneje je prodati hitro, saj vsak mesec nastajajo stroški, ki odžirajo stečajno maso. DUTB ima pač neki svoj izračun, ki ga zagovarja. Verjetno bi bil neto izkupiček od prodaje večji, če bi se prodalo prej in ceneje," je kritičen Benigar Tošič.

"Najceneje je prodati hitro, saj vsak mesec nastajajo stroški, ki odžirajo stečajno maso. DUTB ima pač neki svoj izračun, ki ga zagovarja. Verjetno bi bil neto izkupiček od prodaje večji, če bi se prodalo prej in ceneje," je kritičen Benigar Tošič. | Foto: Ana Kovač "Najceneje je prodati hitro, saj vsak mesec nastajajo stroški, ki odžirajo stečajno maso. DUTB ima pač neki svoj izračun, ki ga zagovarja. Verjetno bi bil neto izkupiček od prodaje večji, če bi se prodalo prej in ceneje," je kritičen Benigar Tošič. Foto: Ana Kovač

Dražba bo potekala po načelu videno – kupljeno. To z drugimi besedami pomeni, da za stanovanja, ki so bila zgrajena že leta 2009, ni mogoče uveljavljati garancije. Vsakršne napake, kot je zamakanje in posledičen pojav plesni, krije kupec sam. Trenutno zamaka na nekaterih skupnih delih objekta in na fasadi.


Zanimanje za prvo dražbo je bilo ogromno

Zanimanje kupcev obstaja že zdaj, za ogled pa se je treba obrniti na stečajnega upravitelja. Ta bo oglede organiziral v treh terminih; prvi bo 9. maja, zadnji dva dni pred dražbo. A kot spomni Benigar Tošič, si je tudi pred prvo dražbo stanovanja ogledalo okoli sto morebitnih kupcev, na dražbo jih je prišlo 15, prodana pa so bila tri.

Zainteresirani kupci morajo varščino v višini desetih odstotkov izklicne cene plačati najpozneje dan pred samo dražbo, to je do 9. junija.

Ker so banke še vedno upnice na dražbi ponujenih stanovanj, ta še niso prosta bremen. Morebitni kupci tako sploh ne morejo dobiti bančnega posojila, ki bi ga zavarovali s hipoteko na kupljeno nepremičnino. | Foto: Ana Kovač Ker so banke še vedno upnice na dražbi ponujenih stanovanj, ta še niso prosta bremen. Morebitni kupci tako sploh ne morejo dobiti bančnega posojila, ki bi ga zavarovali s hipoteko na kupljeno nepremičnino. Foto: Ana Kovač

Hipotekarnega posojila za stanovanja na dražbi ni mogoče dobiti

Ker so banke še vedno upnice na dražbi ponujenih stanovanj, ta še niso prosta bremen. Morebitni kupci tako sploh ne morejo dobiti bančnega posojila, ki bi ga zavarovali s hipoteko na kupljeno nepremičnino. Bremena se bodo brisala šele nekaj mesecev po nakupu stanovanja. Kupec lahko posojilo zavaruje edinole s hipoteko na kakšno drugo nepremičnino.

Ne spreglejte