SiolNET. Posel danes Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zapatero: Španija bo primanjkljaj zmanjšala na šest odstotkov

2

termometer

Španija bo javnofinančni primanjkljaj v letošnjem letu znižala na šest odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP), kot je obljubila, je zagotovil španski premier Jose Luis Rodriguez Zapatero.

Zapatero je dejal, da lahko potrdi dosego zastavljenega cilja, ki je šest odstotkov BDP. Stanje javnih financ v prvih letošnjih mesecih je bilo namreč "zelo zadovoljivo". "Potrebe po novih varčevalnih ukrepih ni" "Manj zadovoljive" so bile finance 17 španskih regij. Premier jih je zato pozval k dodatnim naporom za popravo stanja. Na vprašanje, ali bodo potrebni dodatni varčevalni ukrepi, pa je Zapatero odgovoril: "Ne, nikakršnega tovrstnega načrta ni." Za cilji najbolj zaostajajo regije Španija za letos računa, da bodo regije skupaj beležile primanjkljaj v višini 1,3 odstotka BDP, medtem ko bo primanjkljaj države brez regij okoli 4,8-odstoten. Finančne trge najbolj skrbijo prav regije, ki trenutno zaostajajo za zastavljenimi cilji.

Španija želi javnofinančni primanjkljaj, ki je leta 2009 znašal 11,2 odstotka BDP, do leta 2013 spraviti pod dovoljeno mejo EU, ki je postavljena pri treh odstotkih BDP. Lani je primanjkljaj znašal 9,24 odstotka, leta 2012 pa naj bi dosegel štiri odstotke BDP.

Število brezposelnih se je nekoliko zmanjšalo Ob tem je Španija objavila tudi, da se je število prosilcev za pomoč v primeru brezposelnosti maja drugi mesec zapored znižalo, in sicer za okoli 80.000. Aprila je število prosilcev upadlo za 64.000, a kljub temu ostaja pri 4,19 milijona. To je dobre tri odstotke več kot aprila lani.

V prvem letošnjem četrtletju je Španija beležila 21,29-odstotno brezposelnost, kar je bila najvišja stopnja brezposelnosti med industrializiranimi državami.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin