Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Torek,
16. 2. 2016,
16.27

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

DUTB vlada SDH Kad

Torek, 16. 2. 2016, 16.27

7 let, 2 meseca

Vlada: DUTB mora terjatve do Save prenesti na SDH in Kad

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
"Vladni sklepi so sprejeti in v veljavi. To pomeni, da jih DUTB in SDH morata izvršiti. Za to tudi ne potrebujeta dodatnih navodil, saj so sklepi jasni," je odziv vlade na naše včerajšnje razkritje.

Včeraj smo pisali, da vodstvo Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) v skoraj treh tednih ni upoštevalo navodil vlade Mira Cerarja in preneslo terjatev do Save na SDH in Kapitalsko družbo (Kad). Kako bodo na vladi ukrepali, če sploh, niso povedali.

V DUTB so po naših informacijah ravnali tako, ker očitno želijo čim dlje obdržati vpliv na potek prisilne poravnave Save. S tem naj bi se v DUTB poskušali izogniti odgovornosti za storjene napake pri lanskem neuspešnem zasegu delnic Save Turizma. Njihov cilj naj bi bil umik pravnih postopkov, ki jih je sprožila Sava in bi lahko dokazali, da so ravnali nezakonito.

Nezakonita ravnanja in izguba zavarovanj? Kot je znano, je DUTB lani poleti kot največji upnik Save skušala zaseči njeno ključno hčerinsko družbo Sava Turizem, vendar ji je načrt spodletel. Sodišče je odločitev razveljavilo in DUTB naložilo vračilo zaseženih delnic. Toda s tem naj bi DUTB, ki je imela do tedaj med upniki Save najbolje zavarovane terjatve, ta zavarovanja izgubila. Od tedaj jih poskuša dobiti nazaj prek sodišča.

V DUTB so vse stavili na sporazum s Savo o ureditvi medsebojnih razmerij. Računali so namreč, da bi jim Sava vrnila zavarovanja, oboji pa bi prekinili pravne postopke, ki so jih sprožili drug proti drugemu. Toda do danes še ni prišlo ne do razrešitve spora na sodišču ne do sklenitve sporazuma, ki je predpogoj za ureditev prenosa terjatev.

V DUTB ne bi tvegali prenosa nezavarovanih terjatev Zaradi tega so se v DUTB, katerega predsednik upravnega odbora je Marko Simoneti, znašli v velikih težavah. Po eni strani jim je vlada kot lastnica konec januarja letos naložila, naj nemudoma začnejo s postopki prenosa terjatev. Po drugi strani ostaja odprto vprašanje, ali ima DUTB sploh zavarovane terjatve.

Namesto njih bi lahko nanj odgovoril kar prisilni upravitelj Save Leon Benigar Tošič. Po tem, ko so se največji upniki Save dogovorili o načrtu finančnega prestrukturiranja družbe, bi moralo sodišče v naslednjih 15 dneh razpisati rok, do katerega mora objaviti seznam preizkušenih terjatev Save. Če bo Benigar Tošič na podlagi vseh znanih podatkov odločil, da ima DUTB nezavarovane terjatve, bi se ta znašla v slabšem položaju in bi lahko celo utrpela izgubo.

S pravnim mnenjem proti vladi V DUTB naj bi zato že več kot dva tedna iskali argumente za to, da jim ne bi bilo treba prenesti terjatev na SDH. Oziroma bi to storili šele po tem, ko bi s Savo dosegli sporazum in se s tem rešili odgovornosti za pretekle napake, na SDH pa bi prenesli zavarovane terjatve. Po naših informacijah naj bi pridobili celo pravno mnenje, na podlagi katerega naj jim ne bi bilo treba izpolniti sklepa vlade.

Čeprav ima DUTB enotirni sistem upravljanja in ima država kot lastnik po zakonu pravico izdati izrecno navodilo njenemu vodstvu, so v DUTB prepričani v nasprotno. Menijo, da v njihovem primeru veljajo izjeme. Toda te so dejansko namenjene preprečitvi tega, da bi največji delničar vplival na upravljanje družbe v škodo drugih, manjših delničarjev. V primeru DUTB pa imamo le enega lastnika, zato te omejitve ne pridejo v poštev.

Tudi iz pravnega mnenja, ki ga je izdelal odvetnik Stojan Zdolšek, izhaja, da je sklep vlade kot skupščine DUTB pravno veljaven in zavezujoč, upravni odbor pod vodstvom Simonetija pa ga je dolžan upoštevati in izvršiti. Zdolšek je sicer eden od pravnih zastopnikov Save.

Minister Mramor pomaga pri zaviranju prenosa terjatev DUTB je pri zaviranju postopka prenosa terjatev pomagal tudi finančni minister Dušan Mramor. Ta je, kot smo že včeraj razkrili, pred zadnjo sejo vlade minuli teden po trditvah naših virov predlagal spremembo že sprejetega sklepa vlade, na podlagi katerega bi DUTB do nadaljnjega obdržal vajeti v Savi. Namesto da bi SDH odkupil terjatve do Save, jih pretvoril v lastniški delež in na ta način sodeloval pri reševanju Save, je Mramor predlagal drugačno pot.

Tako bi DUTB obdržala terjatve in jih v okviru prisilne poravnave spremenila v lastništvo. Toda do odločanja na seji vlade ni prišlo, saj ministrski zbor njegove ideje ne bi podprl, prišlo pa je tudi do spora med Mramorjem in ministrom za gospodarstvo Zdravkom Počivalškom, ki je bil glavni zagovornik prenosa.

Obstajajo tveganja, a jih ne razkrijejo Na ministrstvu za finance so nam že včeraj potrdili, da so po sprejetju sklepa o prenosu terjatev Save, o katerem se je pred tem razpravljalo več mesecev, izrazili določene pomisleke. Pojasnili so, da so ocenjevali nekatera dodatna tveganja, ki lahko nastanejo s prenosom terjatev med institucijami v lasti države v času prisilne poravnave. "Ta tveganja so bila ocenjena in bodo lahko podlaga za spremembo sprejetih sklepov," so potrdili. Niso pa razkrili, kakšna bi ta tveganja lahko bila.

Odločni pa so na ministrstvu za gospodarstvo: "Sklep vlade RS z dne 28. 1. 2016 o odplačnem prenosu terjatev in obveznic Save z DUTB na SDH velja in je zavezujoč za DUTB in SDH. Temu nimamo kaj dodati oziroma dodatnega predlagati."

DUTB nad vlado, dejanj ne pojasnjujejo Na DUTB, ki je v lasti Republike Slovenije, smo se že včeraj obrnili s prošnjo za pojasnila. Zanimalo nas je, zakaj so se postavili nad sklep vlade in s kakšnimi argumenti nočejo prenesti terjatev do Save na SDH. Na vprašanja do danes niso odgovorili.

So pa v DUTB včeraj objavili sporočilo za javnost, da "kot največji upnik Save podpirajo vložitev načrta finančnega prestrukturiranja Save". "Vendar pa je načrt finančnega prestrukturiranja le del postopka prestrukturiranja, za potrditev prisilne poravnave morajo biti izpolnjeni tudi drugi pogoji, saj bomo le tako lahko zagotovili najboljši dolgoročni rezultat," je povedal glavni izvršni direktor DUTB Imre Balogh.

Ne spreglejte