SiolNET. Posel danes Novice
0,01

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Sindikatu Mladi plus opozorili na problem brezposelnosti in prekarnosti mladih #video

0,01

termometer

V Sindikatu Mladi plus so pred mednarodnim dnevom mladih opozorili na problem brezposelnosti in prekarnosti mladih. Oba pojava sta po besedah predsednice sindikata Tee Jarc močno prepletena, v praksi pa mlade potiskata v socialno izključenost, ogrožata njihovo zdravje, krepita njihovo ekonomsko odvisnost in jim ovirata razvoj lastnih potencialov.

Vinko Gorenak Novice Gorenak: Poobjava spornega tvita o zaposlenih na CSD ne pomeni mojega odobravanja zapisa

Jarčeva je na današnji novinarski konferenci postregla s podatkom, da v Sloveniji živi nekaj več kot 310 tisoč ljudi, starih od 15 do 29 let. Junija letos je bilo v evidenci zavoda za zaposlovanje prijavljenih 18.077 mladih brezposelnih, kar predstavlja 19,9 odstotka vseh brezposelnih v državi. Brezposelnost se je po njenih besedah letos povečala med vsemi starostnimi skupinami, vendar precej drastično prav med mladimi, piše STA.

Mladi med prvimi, ki so jih odpustili

Aprila, ko so se začele kazati posledice ukrepov zaradi epidemije covid-19, je brez zaposlitve ostalo 1.810 mladih, ki so delali po pogodbi o zaposlitvi za določen čas, kar pa je kar 112,4 odstotka več kot aprila lani, je navedla. Poudarila je, da je prav iztek pogodbe za zaposlitev za določen čas že leta glavni razlog prijave mladih v evidenco brezposelnih.

"Tudi v tokratni krizi se je pokazalo, da so bili mladi, tako v Sloveniji kot tudi širše po Evropi, med prvimi, ki so jih odpustili, jim prekinili začasne oblike dela ali sodelovanje. Tudi ob vladnih ukrepih za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu jih veliko ni dobilo ustrezne finančne pomoči," je dejala Jarčeva. Mladi, ki so večinoma podvrženi negotovim oblikam dela, po njenih besedah tako ostajajo prve žrtve vsake krize.

V starostni skupini od 15 do 29 let je junija letos nadomestilo za brezposelnost prejelo 18,6 odstotka oseb, med vsemi brezposelnimi pa je bilo do nadomestila upravičenih 31,6 odstotka oseb. Nizek delež mladih prejemnikov nadomestila je pripisala dejstvu, da mladi kljub ugodnejšim pogojem za pridobitev nadomestila do njega zaradi kratke dobe opravljanja dela niso upravičeni ali pa so iskalci prve zaposlitve, poroča STA.

Zavod za zaposlovanje Novice Za čakanje prijavljenih prek 26.000 zaposlenih

Septembra se bodo začela posvetovanja z mladimi brezposelnimi

"Skrb vzbujajoče je, da se lahko v luči bližajoče se gospodarske krize velik del kratkotrajno brezposelnih prelevi v dolgotrajno brezposelne, saj gre za velik priliv, medtem ko hkrati ni odliva proti novim zaposlitvam. Povprečno trajanje brezposelnosti mladih je trenutno 9,7 meseca in se bliža meji dolgotrajne brezposelnosti," je dodala Jarčeva.

Napovedala je, da bodo v Sindikatu Mladi plus septembra začeli posvetovanja z mladimi brezposelnimi. Prvo bo potekalo 3. septembra v Ljubljani v Domu sindikatov, nato pa še drugod po državi. Začeli bodo tudi kampanjo, ki so jo poimenovali Čas je za dostojne zaposlitve!, s katero bodo odločevalce pozvali k oblikovanju kakovostne zaposlovalne politike za mlade.

Mednarodni dan mladih, ki bo v sredo, so Združeni narodi razglasili leta 1999 z namenom, da vsako leto spodbudi razpravo o različnih vprašanjih, ki zadevajo mlade, in opozori na njihovo pomembno vlogo v družbi. Letošnja tema je vključevanje mladih v odločevalske procese. Na to opozarjajo tudi v slovenskih mladinskih organizacijah, saj so prepričani, da lahko le tako rešujejo težave, ki pestijo mlade, še navaja STA.

Boxmark Leather, vroče Posel danes Nova odpuščanja v znanem podjetju, brez dela še 350 zaposlenih #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin