Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
22. 2. 2017,
10.38

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Žito

Sreda, 22. 2. 2017, 10.38

7 let, 2 meseca

Hrvaška Podravka bo dobila novega šefa

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Podravka | Foto STA

Foto: STA

Včeraj imenovani nadzorni svet hrvaške živilske skupine Podravka, ki je lastnica slovenskega Žita, bo predvidoma danes imenoval novega predsednika uprave Gordana Kolaka.

V hrvaški živilskopredelovalni in farmacevtski družbi, ki je večinska lastnica slovenskega Žita, so na včerajšnji skupščini družbe imenovali štiri nove člane nadzornega sveta. Ali bodo novi nadzorniki razrešili dozdajšnjega predsednika uprave Zvonimirja Mršića uradno še ni znano, po neuradnih podatkih hrvaškega spletnega portala tportal.hr. pa ga bo zamenjal Gordan Kolak. Ta je blizu vladajoči HDZ. Že popoldne naj bi ga uradno potrdil nov nadzorni svet Podravke.

Hrvaška vlada je največji posamični lastnik družbe in ima v lasti 25,4-odstotni delež. Aktualna desnosredinska vlada želi prevzeti vodenje družbe, v kateri imajo 49-odstotni lastniški delež pokojninski skladi.

Medtem ko člana uprave Iva Brajević in Olivia Jakupec ostajata na položajih, se iz uprave družbe poslavlja Hrvoje Kolarić, ki je direktor hčerinske družbe Belupo. Zamenjal naj bi ga Davod Doko iz pokojninskega sklada AZ, poroča tportal.hr.

Včerajšnji skupščini Podravke je predsedoval kar hrvaški minister za državno premoženje Goran Marić, ki je sodeloval tudi pri neuspešni prodaji slovenskega Cimosa. Novi predsednik nadzornega sveta je postal Dubravko Štimac, država pa ima v njem od zdaj tri predstavnike, čeprav si je želela štiri. 

46-letni Kolak je v javnosti precej nepoznan. Do zdaj je vodil podjetja Dok-ing in King IKT. Pohvali se lahko z bogatimi izkušnjami tako iz javnega kot tudi podjetniškega sektorja. Večino svoje kariere je preživel na ministrstvu za obrambo. Bil je tudi vojaški opazovalec Združenih narodov v Sierri Leone v Zahodni Afriki. Je član sveta za domovinsko varnost predsednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Podravka je lani ustvarila 24 milijonov evrov dobička, kar je za 54,7 odstotka več kot leta 2015. Prihodki so dosegli 550 milijonov evrov in so bili za 15,4 odstotka višji kot leta 2015. Koprivniška družba ima predstavništva v 24 državah, izdelke prodajajo na več kot 60 trgih.

Ne spreglejte