SiolNET. Posel danes Novice
0,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V EU najmočnejša rast gospodarstva v zadnjem desetletju

0,30

termometer

Malta - kovanec evra
Foto: Reuters

Tako območje z evrom kot celotna EU sta lani zabeležila po 2,5-odstotno gospodarsko rast, na podlagi prvih podatkov ocenjuje evropski statistični urad Eurostat. To je najmočnejša rast v zadnjem desetletju. V zadnjem lanskem četrtletju je bila glede na trimesečje poprej rast v obeh območjih 0,6-odstotna.

V primerjavi z enakim obdobjem leta 2016 se je medtem bruto domači proizvod (BDP) v območju z evrom v zadnjem lanskem četrtletju okrepil za 2,7 odstotka, v osemindvajseterici pa za 2,6 odstotka.

Tako dobro ni bilo že od začetka krize

Po oceni francoske tiskovne agencije AFP podatki Evropo postavljajo v središče globalnega gospodarskega okrevanja. Gre za stopnje rasti, kot jim stara celina ni bila priča vse od začetka finančne krize, in to kljub zaskrbljenosti, povezane z brexitom. Pozitiven kamen v mozaik evropskega okrevanja sta med drugim dodali Francija in Španija.

Gre za najvišjo stopnjo gospodarske rasti od leta 2007, ko se je gospodarstvo območja z evrom okrepilo za tri odstotke. Rezultat je občutno nad tistim iz leta 2016, ko je rast BDP v EU dosegla 1,8 odstotka, v območju evra pa 1,7 odstotka.

denarnica evri denar Foto: Thinkstock Pozitivno odmeva tudi novica, da je Eurostat oceno rasti v tretjem četrtletju lani tako za države z evrom kot za vse članice EU dvignil za 0,1 odstotne točke na 0,7 odstotka. Za 0,7 odstotka sta se gospodarstvi obeh območij okrepili tudi v drugem lanskem četrtletju, v prvem pa je bila rast po 0,6-odstotna.

V medletni primerjavi je medtem območje z evrom v tretjem lanskem četrtletju beležilo 2,8-odstotno letno rast, v drugem 2,4-odstotno in v prvem 2,1-odstotno. Vse članice EU pa so tretje četrtletje prav tako končale z 2,8-odstotno krepitvijo gospodarstva, v drugem četrtletju je bila rast 2,5-odstotna, v prvem pa 2,2-odstotna.

Evropska komisija je za letos tako EU kot območju evra napovedovala 2,1-odstotno gospodarsko rast, Evropska centralna banka pa območju evra 2,3-odstotno.

EU se je odrezala bolje kot ZDA

Če bodo prve ocene gospodarskih rasti potrjene, bosta EU in območje z evrom znova presegla dosežek ZDA. Ameriško gospodarstvo je namreč po prvi oceni v celotnem letu 2017 zraslo za 2,3 odstotka.

Za Slovenijo podatek o rasti v zadnjem četrtletju danes še ni znan. Statistični urad ga bo po napovedih objavil 28. februarja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin