Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 1. 2018,
11.27

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

Natisni članek

gospodarska rast BDP

Torek, 30. 1. 2018, 11.27

6 let, 2 meseca

V EU najmočnejša rast gospodarstva v zadnjem desetletju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30
Malta - kovanec evra | Foto Reuters

Foto: Reuters

Tako območje z evrom kot celotna EU sta lani zabeležila po 2,5-odstotno gospodarsko rast, na podlagi prvih podatkov ocenjuje evropski statistični urad Eurostat. To je najmočnejša rast v zadnjem desetletju. V zadnjem lanskem četrtletju je bila glede na trimesečje poprej rast v obeh območjih 0,6-odstotna.

V primerjavi z enakim obdobjem leta 2016 se je medtem bruto domači proizvod (BDP) v območju z evrom v zadnjem lanskem četrtletju okrepil za 2,7 odstotka, v osemindvajseterici pa za 2,6 odstotka.

Tako dobro ni bilo že od začetka krize

Po oceni francoske tiskovne agencije AFP podatki Evropo postavljajo v središče globalnega gospodarskega okrevanja. Gre za stopnje rasti, kot jim stara celina ni bila priča vse od začetka finančne krize, in to kljub zaskrbljenosti, povezane z brexitom. Pozitiven kamen v mozaik evropskega okrevanja sta med drugim dodali Francija in Španija.

Gre za najvišjo stopnjo gospodarske rasti od leta 2007, ko se je gospodarstvo območja z evrom okrepilo za tri odstotke. Rezultat je občutno nad tistim iz leta 2016, ko je rast BDP v EU dosegla 1,8 odstotka, v območju evra pa 1,7 odstotka.

denarnica evri denar | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Pozitivno odmeva tudi novica, da je Eurostat oceno rasti v tretjem četrtletju lani tako za države z evrom kot za vse članice EU dvignil za 0,1 odstotne točke na 0,7 odstotka. Za 0,7 odstotka sta se gospodarstvi obeh območij okrepili tudi v drugem lanskem četrtletju, v prvem pa je bila rast po 0,6-odstotna.

V medletni primerjavi je medtem območje z evrom v tretjem lanskem četrtletju beležilo 2,8-odstotno letno rast, v drugem 2,4-odstotno in v prvem 2,1-odstotno. Vse članice EU pa so tretje četrtletje prav tako končale z 2,8-odstotno krepitvijo gospodarstva, v drugem četrtletju je bila rast 2,5-odstotna, v prvem pa 2,2-odstotna.

Evropska komisija je za letos tako EU kot območju evra napovedovala 2,1-odstotno gospodarsko rast, Evropska centralna banka pa območju evra 2,3-odstotno.

EU se je odrezala bolje kot ZDA

Če bodo prve ocene gospodarskih rasti potrjene, bosta EU in območje z evrom znova presegla dosežek ZDA. Ameriško gospodarstvo je namreč po prvi oceni v celotnem letu 2017 zraslo za 2,3 odstotka.

Za Slovenijo podatek o rasti v zadnjem četrtletju danes še ni znan. Statistični urad ga bo po napovedih objavil 28. februarja.

Ne spreglejte