Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 8. 2014,
12.18

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

insolventnost

Ponedeljek, 4. 8. 2014, 12.18

7 let, 2 meseca

Thermana Laško insolventna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Thermana Laško, ki je od marca v preventivnem prestrukturiranju, je insolventna. Njen status se bo tako naprej reševal na redni skupščini konec avgusta.

Na skupščini bodo lastniki pozvani k vplačilu dodatnega kapitala. Družba je julija prejela potrjeno revizijsko mnenje na lansko poslovno poročilo, ki zaradi slabitev nakazuje kapitalsko neustreznost.

Primorani začeti postopke za vplačilo dodatnega kapitala Slabitev sredstev je posledica naložbenega cikla iz leta 2008, ko so v Wellness Parku Laško odprli nov hotel kategorije štirih zvezdic. Predračunska vrednost celotnega projekta Wellness Parka je znašala 75 milijonov evrov, od tega je naložba v hotel znašala 24 milijonov evrov. Kot je zapisano na spletnih straneh Thermane, obseg potrebnih slabitev presega zakonsko predpisane norme, zato je družba zaradi neustrezne kapitalske strukture primorana začeti postopke za vplačilo dodatnega kapitala.

Uprava družbe ocenjuje, da v zadnjem letu beležijo pozitivne poslovne trende in da bodo potrebno sanacijo preteklih bremen lahko realizirali brez obremenjevanja dobaviteljev in zaposlenih. V postopku sanacije uprava, ki jo od julija lani vodi Andrej Bošnjak, predvideva celotno poplačilo odprtih obveznosti, zaradi stabilnega poslovanja pa po oceni uprave ne potrebujejo sredstev v obliki državne pomoči. Thermana Laško redno plačuje davčne obveznosti, so navedli.

Tudi o nadomestnih članih nadzornega sveta Na avgustovski skupščini bodo delničarji med drugim odločali o imenovanju nadomestnih članov nadzornega sveta. Za nadomestna nadzornika z mandatom do leta 2016 sta predlagana Uroš Janževič in Damjan Belič.

Uprava Thermane bo na skupščini iskala tudi soglasje za umik tožb zoper nadzor gradnje termalnega centra Laško zaradi plačila odškodnine v višini 2,96 milijona evrov.

Mali delničarji, ki imajo 20-odstotni delež v Thermani, pa predlagajo, da se skupščina seznani s poročili in oceni delovanje nadzornega sveta ter da se seznani s strategijo in poslovanjem družbe.

Iz poslovnega poročila za leto 2013 je razvidno, da je družba lani ustvarila 20,6 milijona evrov prihodkov, kar je za osem odstotkov manj kot leta 2012. Lanska čista izguba je znašala 25,5 milijona evrov, leta 2012 pa je Thermana imela dober milijon evrov izgube.

Ne spreglejte