SiolNET. Posel danes Novice
1,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Teš 6 je vse bližje stečaju #video

1,04

termometer

Naša največja energetska naložba v tem tisočletju, šesti blok Termoelektrarne Šoštanj, ki naj bi pomenil rešitev tudi za Premogovnik Velenje, je vse bližje bankrotu. Vodstvo Holdinga slovenskih elektrarn je sicer skopo s pojasnili, so pa dovolj zgovorni uradno dostopni podatki o financah Teš. Ta naj bi bila že nekaj časa tako blizu roba, da naj bi jo nad gladino držala zgolj odškodnina, ki jo je prejela pri sodni poravnavi zaradi korupcije pri gradnji šestega bloka.

Že nekaj časa je jasno, da je Teš 6 vse prej kot dobro zastavljena naložba. To se je pokazalo že med gradnjo. Tako se Teš že prav vsa leta, vsaj od 2015, utaplja v rdečih številkah, so poročali na Planet TV. Lani pa je izguba z nekaj deset znova eksplodirala na kar 280 milijonov evrov. Kar je, kljub rekordnim poslovnim rezultatom, v rdeče številke potisnilo tudi ves Holding Slovenske elektrarne (HSE).

Na vprašanja zakaj oziroma kaj se skriva za temi številkami, so s HSE odgovorili le, da na "na poslovanje termodivizije Skupine HSE močno vplivajo tako negativni trend gibanja tržnih cen emisijskih kuponov kot regulatorne okoljske zahteve EU o opuščanju rabe premoga".

Naložba temeljila na napačnih domnevah

Viktor Vračar, prvi mož HSE (v sredini). | Foto: STA , Viktor Vračar, prvi mož HSE (v sredini). Foto: STA , 1,4 milijarde evrov težka naložba je namreč temeljila na domnevi, da bo v Velenju še dolgo na razpolago dovolj premoga po dovolj nizkih cenah in da bo krovna družba, HSE, vso elektriko, ki jo bodo zakuhali v Šoštanju, še naprej odkupovala po arbitrarno visokih cenah. Izkazalo se je, da nič od tega ni res. Res pa so poleg tega močno narasle še cene kuponov za izpuste CO2.

Da tudi razlogov za strateško obračanje Slovenije stran od premoga ne manjka, je ob odprtju sončne elektrarne Praprotno prejšnji konec tedna, ugotavljal sam prvi mož Teš in HSE Viktor Vračar.

TEŠ, TEŠ 6, avgust 2011 | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana

Lani je Teš rešila odškodnina

Pred prehodom na obnovljive vire in novim začetkom mora Vračar rešiti bolj umazano, čeprav nujno potrebno termodivizijo. Teš naj bi že lani postala insolventna, saj je njegova izguba presegla polovico vrednosti kapitala. HSE je zato moral dokapitalizirati svojo hčerinsko družbo, na koncu pa je Teš, ironično, rešila 131-milijonska odškodnina, ki so mu jo pravni nasledniki Alstoma, dobavitelja opreme za Teš 6, plačali zaradi protizakonitih ravnanj pri gradnji.

A to je enkraten dogodek, ki že letos najverjetneje ne bo imel nobene vloge več. Samo lani je HSE moral dokapitalizirati oba igralca svoje termodivizije. 150 milijonov evrov je vložil v Teš, še slabih 50 milijonov evrov pa v premogovnik Velenje. Kljub 200-milijonski injekciji, na podlagi 50-milijonske dokapitalizacije iz 2019, pa je HSE na koncu moral slabiti obe svoji naložbi. Premogovniku je vrednost znižal za dobre štiri, Teš pa za skoraj 310 milijonov evrov.

Čeprav zgolj na papirju, govorimo o skupno več kot pol milijarde evrov pomoči starim energetskim velikanom. S tem pa je tudi HSE leto končal z 227 milijoni evrov izgube.

 Teš bi se namreč na robu insolventnosti lahko znova znašla že letos.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin