SiolNET. Posel danes Novice
2,48

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Rusi prodali Mercator tujemu vlagatelju

2,48

termometer

Mercator | Novi lastnik 43,4-odstotnega deleža v hrvaški skupini Fortenova je vlagatelj iz Združenih arabskih emiratov Saif bin Marhan Alketbi. | Foto: STA
Novi lastnik 43,4-odstotnega deleža v hrvaški skupini Fortenova je vlagatelj iz Združenih arabskih emiratov Saif bin Marhan Alketbi. Foto: STA

Ruska banka Sberbank je prodala svoj delež v lastnici Mercatorja Fortenovi, in sicer vlagatelju iz Združenih arabskih emiratov, poročajo Finance. Iz Fortenove pa so sporočili, da o prodaji niso vedeli nič in da je premoženje Sberbank pod sankcijami. Prav tako so sporočili, da niso obveščeni, da so pridobili dovoljenje za prodajo.

Kot so sporočili iz ruske banke Sberbank, je novi lastnik 43,4-odstotnega deleža v hrvaški skupini Fortenova, ki je tudi lastnica Mercatorja, vlagatelj iz Združenih arabskih emiratov Saif bin Marhan Alketbi. Ta je potrdil, da je bil posel izpeljan 31. oktobra.

s Novice Preplačali naj bi davek. V resnici pa gre za nekaj popolnoma drugega.

V Fortenovi niso vedeli, da je Sberbank imela dovoljenja za prodajo

Iz hrvaške skupine so sporočili, da niso bili seznanjeni s tem, da je Sberbank imela dovoljenja za prodajo. Če jih ni imela, bi lahko šlo za kaznivo dejanje in izogibanje sankcijam.

Sberbank, ki je na seznamu sankcioniranih ruskih podjetij, zato ne more prosto razpolagati z deležem. Fortenova je tudi sporočila, da niso obveščeni, da je Sberbanka pridobila ustrezna dovoljenja regulatorjev. Prodaja brez teh je kaznivo dejanje, so v odzivu zapisali v skupini, ki ji predseduje Fabris Peruško, poroča N1.

Hrvaška vlada bo posle preverila

"Pristojne službe bodo preverile vsa relevantna dejstva v zvezi s prevzemom deleža Sberbank v Fortenovi," so zapisali v Plenkovićevem kabinetu in dodali, da ozadja prodaje deleža arabskemu vlagatelju ne morejo komentirati, ker vlada ni sodelovala pri poslu.

Tednik položnica Novice Duhovna učiteljica od novinarke RTV zahteva 500 tisoč evrov

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin