Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Primož Cirman

Četrtek,
22. 6. 2017,
16.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

Cinkarna Celje borza Skupina Alta prodajni postopek

Četrtek, 22. 6. 2017, 16.20

6 let, 6 mesecev

Prodaja Cinkarne Celje spet padla v vodo

Primož Cirman

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
Cinkarna Celje | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Prodaja dobrih 25 odstotkov delnic Cinkarne Celje je ustavljena.

Iz Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki ima v lasti 14-odstotni delež družbe, so namreč sporočili, da so skupaj s preostalimi prodajalci – devet vzajemnih skladov, ki jih upravljajo KD Skladi, Alta Skladi in Primorski skladi – prekinili pogodbo s Skupino Alta, ki so jo najeli za svetovanje pri prodaji. Uradni razlog: neustrezen odziv potencialnih kupcev. 

Tomaž Benčina, generalni direktor Cinkarna Celje | Foto: STA , Tomaž Benčina, generalni direktor Cinkarna Celje Foto: STA , Še v začetku maja so iz DUTB sporočili, da so se v konzorcij za prodajo manjšinskega deleža Cinkarne Celje odločili, ker so na ta način želeli preveriti interes na trgu. H konzorciju niso pristopili preostali državni lastniki (Modra zavarovalnica in Slovenski državni holding), ki skupaj obvladujejo 47 odstotkov delnic. DUTB in preostali člani konzorcija so želeli delnice prodati po načelu tako imenovane sekundarne javne prodaje (SPO), torej prek borze.

Strma rast delnic in spodbudna okoljska poročila

Vse to se je dogajalo po nekaj mesecih strme rasti delnice Cinkarne Celje, ki so jo analitiki Alte utemeljili z večjim povpraševanjem po titanovem dioksidu, s katerim cinkarna ustvari 69 odstotkov prihodkov, povečanjem prodajnih cen in znižanjem stroškov surovin. 

Prejšnji mesec pa je Cinkarna Celje objavila tudi izsledke končnega okoljskega poročila, ki je pokazalo, da bodo stroški sanacije bremen, povezanih z odlagališči na območju cinkarne, znašali dobrih šest milijonov evrov. To je 14 milijonov manj od rezervacij, ki jih je za te ukrepe oblikovala družba. Pred dnevi so iz Cinkarne Celje sporočili, da je vpogled v končno poročilo mogoč le na sedežu družbe.


Preberite še:

Nekateri se želijo znebiti borznega rekorderja. Česa jih je strah? 

Višji dobički Cinkarne Celje mamijo vlagatelje


To ni prvi prodajni postopek za večji paket delnic Cinkarne Celje, ki se je končal brez izbire kupca. Že leta 2014 se je znašla na seznamu 15 družb, namenjenih prodaji, a je konzorcij lastnikov leta 2015 prodajo večinskega deleža ustavil.

Letos visok dobiček

Cinkarna Celje je v prvem četrtletju letos ustvarila 45,1 milijona evrov čistega prihodka od prodaje, kar je 11 odstotkov več kot v lanskem obdobju in 20 odstotkov nad načrti. Čisti dobiček je dosegel sedem milijonov evrov, potem ko je v enakem obdobju lani znašal okoli 900 tisoč evrov.

Prvi mož družbe je ob predstavitvi izjemnih letošnjih rezultatov poudaril, da so jih dosegli kljub ustavitvi in likvidaciji grafičnega programa s 1. julijem lani ter programa valjane titancinkove pločevine s 1. januarjem letos. "Ključna razloga odličnih rezultatov sta naraščajoče cene in količine pigmenta titanovega dioksida, proizvodnja je v celoti razprodana," je poudaril.

Ne spreglejte