Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
26. 10. 2017,
17.40

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15

4

Natisni članek

občina asfaltiranje ceste ceste

Četrtek, 26. 10. 2017, 17.40

6 let, 6 mesecev

Prodaja asfalta pred volitvami skokovito naraste #video

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,15

4

Asfaltiranje | Foto STA

Foto: STA

Podatki o proizvodnji in porabi asfalta v zadnjih dveh desetletjih kažejo, da se ti v predvolilnem času opazno povečata. Asfalterjem se zato smeji, saj bomo prihodnje leto kar dvakrat odšli na volišča.

Končale se niso niti še predsedniške volitve, pa bomo prihodnje leto morali na volišča kar dvakrat. Spomladi bomo volili nove predstavnike v parlamentu, jeseni pa nove župane.

Ena izmed volivcem zelo všečnih potez, ki ima otipljive rezultate, je tudi asfaltiranje cest oziroma krpanje cestnih lukenj. Podatki Združenja asfalterjev Slovenije o proizvodnji in porabi asfalta v zadnjih dveh desetletjih kažejo, da se proizvodnja asfalta v volilnih letih opazno poveča.

Video: Planet TV

Rekordno leto 2008

Daleč največ asfalta je bilo po slovenskih cestah položenega leta 2008, ko so bile na sporedu državnozborske volitve, finančna kriza pa še ni ogrožala infrastrukturnih projektov.

Graf asfalt | Foto:

Največji skok porabe asfalta smo v Sloveniji imeli leta 2006, ko smo na jesenskih lokalnih volitvah izbirali nove župane. V primerjavi z letom prej je bilo porabljenega za tretjino več asfalta.

Še celo v recesiji, ko je država z varčevalnimi ukrepi močno omejila vzdrževanje prometnic, je bilo pred lokalnimi volitvami leta 2010 položenega skoraj toliko asfalta kot štiri leta prej, ko je Slovenija dosegla eno od največjih gospodarskih rasti (5,7-odstotna rast BDP).

Proizvodnja se poveča tudi za tretjino

Predsednik združenja Asfalterjev Slovenije Slovenko Henigman pravi, da številke govorijo same zase, zato povečanega povpraševanja pred volitvami ni želel komentirati.

"Številke govorijo same zase," pravi predsednik Združenja asfalterjev Slovenko Henigman. | Foto: STA , "Številke govorijo same zase," pravi predsednik Združenja asfalterjev Slovenko Henigman. Foto: STA , Nekoliko bolj zgovoren je bil eden izmed zaposlenih v eni izmed 16 asfaltnih baz v državi, ki ne želi biti imenovan. "Po mojih izkušnjah iz preteklih let se predvsem pred lokalnimi volitvami poraba asfalta poveča za tretjino. Že tako se največ asfalta proda jeseni, ko pa so na sporedu še volitve županov, je na primer nemogoče dobiti izvajalca za asfaltiranje domačega dvorišča, saj vsi na polno asfaltirajo lokalne ceste," pove.

Drugi neimenovani sogovornik ene izmed asfaltnih baz v severovzhodni Sloveniji dodaja, da se veselijo vseh volitev, predvsem lokalnih.

Ne spreglejte