Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 5. 2020,
18.53

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

turizem gospodarstvo brezposelnost Koronavirus Umar

Torek, 12. 5. 2020, 18.53

3 leta, 11 mesecev

Posledice koronavirusa že močno vplivale na slovensko gospodarstvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
delavci, proizvodnja, Revoz | Foto STA

Foto: STA

Posledice epidemije koronavirusa in ukrepov za njeno zajezitev so že močno negativno vplivale na dejavnost v evrskem in slovenskem gospodarstvu. Širitev epidemije v sosednjih državah in partnericah je vplivala na upad povpraševanja in motnje v nabavno-prodajnih verigah, ugotavlja Urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar).

Epidemija in ukrepi negativno vplivajo na razmere na trgu dela, saj je število brezposelnih oseb začelo izraziteje naraščati. Konec aprila je bilo brezposelnih 88.648 oseb, kar je petina več kot pred letom, 10. maja pa jih je bilo po neuradnih dnevnih podatkih zavoda za zaposlovanje 89.635, so zapisali v Ekonomskem ogledalu.

Registrirana brezposelnost se je od sredine marca začela izraziteje krepiti. Povečal se je predvsem priliv oseb, ki jim delodajalci niso podaljšali pogodbe za določen čas ali so izgubile zaposlitev iz poslovnih razlogov, navaja STA.

zaposlitev zavod za zaposlovanje delo
Novice V Sloveniji brez dela že skoraj 90.000 ljudi

Rast brezposelnosti se je v drugi polovici aprila sicer nekoliko upočasnila, kar Umar povezuje s pričakovanim rahljanjem nekaterih zajezitvenih ukrepov in s sprejetjem drugega zakonodajnega svežnja za blažitev gospodarskih posledic krize.

Razpoloženje najnižje v zadnjih 15 letih

Razpoloženje se je aprila v vseh dejavnostih še močno poslabšalo. Razpoloženje v gospodarstvu je bilo najnižje v zadnjih 15 letih, dno je doseglo tudi zaupanje potrošnikov.

V večini dejavnosti se je aktivnost močno znižala, najbolj med njimi v storitvenih. Z razširitvijo epidemije koronavirusa v Slovenijo in zaprtjem prodajaln z nenujnim blagom sredi marca se je močno zmanjšala aktivnost v trgovini, zlasti v trgovini na drobno, z neživili in v trgovini z motornimi vozili, kjer so prihodki močno upadli.

Marca strmoglavilo število turističnih prenočitev

Nasprotno se je prodaja v trgovini z živili po predhodnih podatkih marca zvišala. Zaprtje mej ter gostinskih in nastanitvenih obratov je negativno vplivalo na gostinstvo, ki je močno odvisno od turističnega obiska. Skupno število turističnih prenočitev je marca strmoglavilo. Število domačih in tujih turističnih prenočitev je bilo medletno manjše za dve tretjini, povzema STA.

Ljubljana turizem
Novice Turizem, kot ga poznamo, spet šele leta 2022

Upad tujega povpraševanja in motene dobavne verige so pripomogli k upadu v izvozno usmerjenem delu gospodarstva. Proizvodnja predelovalnih dejavnosti se je marca močno zmanjšala, medletno je bila nižja za 7,6 odstotka.

Najbolj upadel izvoz v Italijo

Prav tako se je znižala blagovna menjava z EU, najizraziteje je upadel izvoz blaga v Italijo. Tovorni promet po avtocestah, ki je bil v prvih tednih po razglasitvi epidemije medletno za okoli 40 odstotkov manjši, se je začel z rahljanjem ukrepov po velikonočnih praznikih postopoma krepiti, a je predvsem promet tujih tovornjakov še ostal precej manjši kot pred letom.

Upad gospodarske aktivnosti se kaže tudi v porabi elektrike, ki se je po 12. marcu močno znižala. "Aprila je bila poraba elektrike za petino nižja kot pred letom. V zadnjem aprilskem tednu se je upad nekoliko zmanjšal, kar lahko povezujemo z rahljanjem ukrepov in postopnim zagonom proizvodnje v nekaterih predelovalnih dejavnostih," so po pisanju STA navedli v Umarju.

Ne spreglejte