Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 4. 2018,
15.30

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,51

2

Natisni članek

Zdravko Počivalšek AVK Andrej Matvoz Pro Plus

Četrtek, 5. 4. 2018, 15.30

6 let

Počivalšek direktorja AVK pozval k odstopu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,51

2

Minister Zdravko Počivalšek | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je prvega moža agencije za varstvo konkurence (AVK) Andreja Matvoza javno pozval k odstopu. Minister naj bi svojo odločitev o tem sprejel po tem, ko je vrhovno sodišče zavrnilo njegovo zahtevo za revizijo postopka imenovanja direktorja. A na vrhovnem sodišču so povedali, da so o tem odločali dvakrat in v drugo revizijo postopka dopustili.

Upravno sodišče je novembra lani ugotovilo, da je bil postopek imenovanja Andreja Matvoza na mesto direktorja AVK nezakonit.

Kot danes pojasnjuje gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki opravlja tekoče posle, so mu pravniki po omenjeni odločitvi upravnega sodišča svetovali, naj na vrhovno sodišče vloži zahtevo za revizijo postopka.

"Državno pravobranilstvo je na mojo pobudo oziroma po pooblastilu vlade na vrhovno sodišče vložilo zahtevo za revizijo, saj smo bili mnenja, da je postopek izbere direktorja potekal zakonito in po ustaljeni praksi ministrstva," pojasnjuje Počivalšek. 

Ministrstvo je zahtevo za revizijo vložilo konec lanskega leta, vrhovno sodišče pa jo je v drugi polovici februarja zavrnilo. Zahtevo je kot stranka z interesom januarja vložil tudi Matvoz in v tej je vrhovno sodišče nedavno presodilo drugače in revizijo dopustilo, so pojasnili na sodišču, poroča STA.

Počivalšek, ki z novo odločitvijo sodišča očitno ni seznanjen, je danes povedal, da je Matvoza, po tem, ko je vrhovno sodišče zavrnilo zahtevo za revizijo postopka, poklical na pogovor na ministrstvo. "Ker je bil postopek izpeljan na ministrstvu za gospodarstvo, se mi je zdelo najbolj primerno, da mu osebno predlagam, naj ponudi odstop," danes razlaga Počivalšek.

Matvoz kljub pozivom ministra ni odstopil

Kot poudarja, je pričakoval, da bo Matvoz svoj odstop ponudil sam, vendar pa tega ni storil. "O tem sva govorila, ko smo vložili zahtevo za revizijo na postopek, s tem pa se je navsezadnje ravnanjem strinjal. A direktor besede ni držal," pripoveduje minister za gospodarstvo.

Kot pojasnjuje Počivalšek, je Matvoza danes javno pozval k odstopu. "Njegov odgovor, da ne bo odstopil, me je blago povedano presenetil. Če direktor ne bo odstopil sam, verjamem, da bodo svojo vlogo opravili organi AVK," je še povedal Počivalšek.

Z vprašanji o tem, kako komentira poziv ministra Počivalška, naj odstopi, smo se obrnili tudi na direktorja AVK Andreja Matvoza. Ta nam je v telefonskem pogovoru pojasnil, da ministrovega poziva danes ne bo komentiral, je pa povedal, da se bo na ministrove besede odzval v prihodnjih dneh. Njegov odziv bomo objavili, ko ga bomo prejeli.

Počivalšek je nato v odzivu na informacijo, da je vrhovno sodišče dovolilo revizijo postopka na Matvozovo zahtevo, na Twitterju zapisal, da je "zame zavezujoča le odločitev o nezakoniti odločbi o imenovanju direktorja AVK, saj sem imenovanje predlagal jaz". "In to nezakonito stanje želim odpraviti. Če je vrhovno sodišče res dovolilo revizijo postopka na zahtevo Matvoza, to zame in za ministrstvo nič ne spremeni," je zapisal, piše STA.

Medtem sicer agencija za varstvo konkurence še vedno odloča o tem, ali bo družbi Slovenia Broadband odobrila prevzem medijskega koncerna Pro Plus. AVK odločitve v postopku presoje koncentracije med omenjenima družbama še ni sprejela. Pomisleki o prevzemu družbe se sicer pojavljajo tako v politiki kot v strokovni javnosti, po poročanju nekaterih medijev, ki se sklicujejo na neuradne informacije, pa prevzemu nasprotujejo tudi nekateri zaposleni v družbi Pro Plus. 

Ne spreglejte