Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 5. 2013,
12.56

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mercator

Ponedeljek, 13. 5. 2013, 12.56

7 let, 2 meseca

O prodaji Mercatorja znova njegovi nadzorniki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Bo Mercator prodan ali bo ponujena "zafrkljiva" nizka cena pokopala še en poskus prodaje dobre polovice Mercatorja?

Vse skupaj okoli Mercatorja vsaj uradno ostaja skrivnost? Kljub temu agrarni ekonomist Aleš Kuhar meni, da je dogajanje okoli prodaje Mercatorja neresno, če ne celo sramotno. "Strateškega lastnika očitno tudi v tem poskusu prodaje Mercatorja ni mogoče pričakovati," je prepričan Kuhar. Prodajalci ne želijo komentirati postopka prodaje, ker se rok za oddajo ponudb še ni iztekel. V konzorciju prodajalcev vsega skupaj, razumljivo, ne želijo komentirati, podobno kot, razumljivo, ne tudi ne v samem Mercatorju. Neuradno pa naj bi bili na mizi konzorcija prodajalcev na čelu s Skupino Pivovarna Laško (Skupina je skoraj četrtinska lastnica najboljšega soseda) že dve zavezujoči ponudbi za nakup skoraj 53-odstotnega deleža Mercatorja. Formalno se bo podaljšani rok za oddajo zavezujočih ponudb iztekel v sredo, 15. maja.

Agrokor s precej nižjo ponudbo kot leta 2011 Zimzeleni kandidat za prevzem Mercatorja, zagrebški zelo zadolženi Agrokor, naj bi tokrat za delnico ponujal okoli 110 evrov oziroma več kot enkrat manj kot sredi leta 2011, ko je za delnico najboljšega soseda ponujal 221 evrov. Poleg zelo zadolženega Agrokorja naj bi zavezujočo ponudbo oddal le še en stari znanec iz prodajnih poskusov Mercatorja investicijski sklad Mid Europa Partners. Kakšna je njegova ponudba, uradno tudi ostaja uganka, menda pa naj bi se ogreval za več stomilijonsko dokapitalizacijo Mercatorja, ne pa za lastniški vstop v podjetje. Če gre torej verjeti neuradnim informacijam, potem dva kandidata v svojih ponudbah ponujata zelo različna modela prodajalcem Mercatorjevih delnic.

Vodstvo najboljšega soseda se zelo aktivno pogaja o nujnem refinanciranju milijardnega dolga Mercator, ki je lansko poslovno leto sklenil z rekordno več ko stomilijonsko izgubo, zlasti zaradi nujnih enkratnih odpisov zaradi slabitev vrednosti nepremičnin, se z bankami, tudi največjo NLB, ki je lastnik dobre desetine najboljšega soseda, dogovarja o refinanciranju več kot milijarde evrov težkega dolga, od tega je skoraj polovica kratkoročnih finančnih obveznosti, zato bo treba z bankami skupni imenovalec najti še pred poletjem. Za Mercator očitno ni zanimanja, zakaj ga torej pod ceno prodati? V konzorciju za prodajo Mercatorja najbrž nestrpno čakajo na paket ponudb in celovito poročilo Londonske investicijske banke (ING), ki je prodajalcem pomagala pri iskanju kupcev in vodila postopek prodaje. Je pa zagotovo res, da sta ponudbi, če bosta res ostali edini, zagotovo precej manj, kot so pričakovali prodajalci dobre polovice Mercatorja. Njegov nadzorni svet, ki ga vodi Matej Lahovnik, bo na jutrišnji seji zagotovo obravnaval tudi "prodajni postopek" in odločil, kako naprej. Da za globoko zadolženi Mercator, ki je v procesu prestrukturiranja in vsesplošnega "rezanja" stroškov (letos naj bi število delavcev v Sloveniji zmanjšali za okoli tisoč zaposlenih) očitno ni velikega zanimanja, je zdaj kristalno jasno tudi nepoboljšljivim optimistom! Bo torej propadel še deveti poskus njegove prodaje? Če bo, kar že namigujejo nekateri blizu Mercatorja, potem je treba za tri, štiri ali pet let prekiniti s prodajno "telovadbo" okoli Mercatorja in podjetje sanirati in pripraviti konkurenčnega sodobnim izzivom, potem pa šele znova začeli razmišljati o prodaji in stabilnemu lastništvu najboljšega soseda.

Ne spreglejte