Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
23. 1. 2014,
14.40

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Rosatom

Četrtek, 23. 1. 2014, 14.40

3 leta, 1 mesec

Nov ruski poslovni model: Rent a reaktor

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Rusi so začeli s prodajo jedrskih elektrarn po svetu, ki jih državam brez znanja in izkušenj zgradijo na ključ in upravljajo z lastnimi strokovnjaki. V Krškem sodelovanja z Rusi ne izključujejo.

Rusija želi do leta 2030 postaviti 38 novih jedrskih reaktorjev za proizvodnjo elektrike na domačem ozemlju, še 28 pa prodati v tujino. Podpisane so že pogodbe o prodaji jedrskih elektrarn Ukrajini, Kitajski, Vietnamu, Bangladešu, Indiji in Turčiji, pogovarjajo pa se tudi o prodaji svoje tehnologije jedrski velesili Veliki Britaniji.

Tudi naša soseda Madžarska je sredi januarja letos podpisala dogovor z rusko državno družbo za atomsko energijo Rosatom. Štirim reaktorjem jedrske elektrarne Paks se bosta pridružila dva nova, ki bosta podvojila zmogljivosti elektrarne. Vsak izmed njih bo skoraj dvakrat močnejši od jedrskega reaktorja v Krškem. Okvirna vrednost projekta je deset milijard evrov, Rosatom pa je bil edini ponudnik, ki je Madžarski odobril posojilo. To bo največja madžarska investicija po padcu komunizma.

V Krškem sodelovanja z Rusi ne izključujejo Kot so nam sporočili iz podjetja Gen Energija, ki je po meddržavni pogodbi s Hrvaško polovični lastnik NEK in je zadolženo za morebitno širitev elektrarne, sodelovanja z ruskimi ponudniki ne izključujejo.

"Pri obravnavi potencialnih dobaviteljev opreme za gradnjo drugega bloka jedrske elektrarne smo vse do končne izbire dobavitelja odprti za vse možnosti. Pri tem se osredotočamo na Sloveniji znano tehnologijo, s katero imamo dolgoletne pozitivne izkušnje, to je reaktor PWR (tlačnovodni reaktor). Zlasti podrobno proučujemo tiste dobavitelje opreme, ki v tem trenutku aktivno izvajajo projekte – torej gradijo jedrske elektrarne po svetu," so zapisali.

Ruska elektrarna na ključ kjerkoli na svetu Da Rusija želi bolje unovčiti potencial svoje jedrske industrije, priča tudi dejstvo, do so v celoti pripravljeni kreditirati opremo elektrarn, opraviti gradbena dela, zagotoviti jedrsko gorivo in ga izrabljenega tudi odpeljati.

Po želji lahko tujim državam zagotovijo rusko ekipo za upravljanje z elektrarno oziroma izobraževanje lokalnih strokovnjakov. Nuklearko si tako lahko omislijo tudi države, ki nimajo niti znanja in izkušenj o jedrski energiji niti izšolanih kadrov. Rusija torej nudi storitev na ključ, ki trenutno na svetu nima konkurence.

Strokovnjaki se upravičeno bojijo izjemne hitrosti ekspanzije ruske jedrske industrije. Koncept marketinga svojih jedrskih elektrarn, ki temelji na modelu "rent a reaktor", je skrb vzbujajoč. "Na svetu ni države, v kateri nismo pripravljeni zgraditi svojega reaktorja," je nedavno dejal eden izmed Rosatomovih direktorjev Kiril Komarov.

A med njimi so tudi številne diktatorske države, kot so Mjanmar, Belorusija in Severna Koreja, ki bi z jedrsko energijo lahko posnemale Iran.

Gre za nevarno igro Da so se Rusi res izjemno agresivno lotili prodaje svojih jedrskih elektrarn po vsem svetu, je potrdil tudi direktor Uprave Republike Slovenije za jedrsko varnost Andrej Stritar. "Rusi veliko gradijo po Afriki, Aziji, želijo graditi tudi v Veliki Britaniji. Dejansko so sposobni postaviti jedrske elektrarne in za upravljanje postaviti svoje ljudi, kar je lahko potencialno dolgoročno nevarna situacija," opozarja Stritar.

Mednarodna agencija za jedrsko varnost namreč ves čas opozarja na to, da država ne more imeti jedrskega objekta na svojem ozemlju brez domačih strokovnjakov, ki obvladajo jedrsko tehnologijo in so jo sposobni voditi tudi v primeru odhoda tujcev.

Sudanci bi imeli nuklearko, delovanje pa jih ne zanima Po Stritarjevem mnenju koncept kratkoročno sicer ne predstavlja problemov in sploh ni napačen. "Država sklene pogodbo z investitorjem, ta zgradi in zažene elektrarno in jo upravlja. Vendar bodo v primeru političnih ali varnostnih zapletov v državi tujci odšli iz države, ostal pa bo jedrski objekt, katerega nihče ne bo znal upravljati," slabo stran ruskega koncepta prodaje pojasni Stritar.

Država, ki se odloči za jedrsko elektrarno, mora predhodno vzpostaviti celotno infrastrukturo, ne samo zgraditi objekt. "Vedno mora biti v državi nekdo na razpolago, da bo znal postavljati vsaj pametna vprašanja in razumeti odgovore," primer prodaje jedrske elektrarne Sudanu opisuje Stritar. Sudance namreč ne zanima delovanje elektrarne, pač pa jo zgolj želijo imeti in iz nje proizvajati elektriko.

V Združenih arabskih emiratih nuklearke v tujih rokah Podobna situacija se odvija v Združenih arabskih emiratih, kjer gradijo štiri jedrske elektrarne, saj je denarja dovolj. 90 odstotkov prebivalcev Emiratov je tujcev, ki tudi vodijo celotno elektrogospodarstvo. "Ko bo počila prva puška in bo situacija v državi postala nevarna, bodo tujci državo slej ko prej zapustili," je izkušnjo z misije mednarodne agencije za varnost v Abu Dabiju še opisal prvi mož agencije za jedrsko varnost.

Ruska jedrska renesansa se odvija prav v času, ko Nemčija zapira jedrske elektrarne, ameriški upravljavci jedrskih elektrarn zaradi poceni plina dihajo na škrge, Japonska pa še vedno celi rane po Fukušimi. Na drugi strani se številne države pripravljajo na vzpostavitev jedrskega programa, kot na primer Poljska, Kitajska pa pospešeno gradi jedrske objekte.

Ne spreglejte