SiolNET. Posel danes Novice
0,31

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nemška vlada predlaga zvišanje minimalne plače

0,31

termometer

Nemčija | Nemška vlada kanclerja Olafa Scholza predlaga zvišanje minimalne plače v Nemčiji na 12 evrov na uro. | Foto: STA
Nemška vlada kanclerja Olafa Scholza predlaga zvišanje minimalne plače v Nemčiji na 12 evrov na uro. Foto: STA

Nemška vlada kanclerja Olafa Scholza predlaga zvišanje minimalne plače v Nemčiji na 12 evrov na uro. Če bo načrt podprl parlament, bo nova višina minimalne plače začela veljati 1. oktobra, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zvišanje minimalne plače je bila ena od glavnih Scholzevih predvolilnih obljub. Če bo potrjeno, bo višje plačilo prejemalo okoli 6,2 milijona ljudi.

Nemška vlada trdi, da je korak nujen in da bo okrepil kupno moč Nemcev. Trenutno je minimalna plača v državi postavljena pri 9,82 evra na uro, 1. julija se bo zvišala na 10,45 evra.

Predlog zakona za zvišanje minimalne plače utemeljuje tudi z višjimi stroški življenjskih potrebščin in izdatkov za stanovanja.

Predsednik združenja delodajalcev Rainer Dulger politiki očita, da je prelomila obljubo, v skladu s katero naj bi višino minimalne plače določala posebna komisija s predstavniki delodajalcev ter sindikatov. Enostranska poteza vlade po njegovem močno otežuje sodelovanje na osnovi zaupanja. Politiko poziva, naj sede za pogajalsko mizo s predstavniki delodajalcev.

V zvezi sindikatov menijo, da minimalna plača ne omogoča več dostojenga preživetja 

Medtem v nemški zvezi sindikatov DGB kritike delodajalcev zavračajo in poudarjajo, da dosedanja minimalna plača ne omogoča dostojnega preživetja. Zvišanje minimalne plače je po navedbah prvega moža DGB Stefana Körzella vprašanje ovrednotenja dela. Obenem bi kupno moč taka poteza okrepila za okoli 4,8 milijarde evrov, navaja.

Predlog zakona sicer prihodnje odločitve o minimalni plači nalaga komisiji za minimalno plačo. O morebitni prilagoditvi naj bi ta naslednjič odločila do 30. junija 2023, prilagoditev pa bi izvedli s 1. januarjem 2024.

Države EU z najvišjo minimalno plačo 

Nemčija sicer sodi med države EU z eno od najvišjih minimalnih plač. Trenutna minimalna plača 9,82 evra na uro v primeru zaposlitve za polni delovnik znaša 1.621 evrov bruto na mesec. Višjo minimalno plačo imajo Luksemburg (2.257 evrov), Irska (1.775 evrov), Nizozemska (1.725 evrov) in Belgija (1.658 evrov).
denar Novice Povprečna plača lani višja tako v javnem kot zasebnem sektorju Protest kolesarjev 1. oktober 2021. Milan Kučan Novice Plači Goloba in Fajonove visoko nad plačami predsednikov parlamentarnih strank fajon golob Novice Poslanske plače: volitve udarec po žepu za Fajonovo in Goloba  

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin