Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 3. 2021,
12.06

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,59

51

Natisni članek

preiskava Rok Snežič

Sreda, 3. 3. 2021, 12.06

3 leta, 1 mesec

Mednarodna preiskava: NPU naj bi preiskoval Roka Snežiča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,59

51

Rok Snežič, davki | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) danes na območju Policijskih uprav Maribor in Koper opravljajo 23 hišnih preiskav v zasebnih in poslovnih prostorih ter izvajajo druge operativne aktivnosti, so sporočili z GPU. Preiskujejo sume storitve več kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in goljufije. Večer poroča, da je center preiskave davčni svetovalec Rok Snežič.

Kot so zapisali na Generalni policijski upravi (GPU), ob pomoči tujih varnostnih organov istočasno poteka tudi več hišnih preiskav na Hrvaškem ter v Bosni in Hercegovini.

V obsežni kriminalistični preiskavi, ki jo usmerja Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije, je osumljenih 19 fizičnih oseb.

"Sedem milijonov evrov protipravne premoženjske koristi"

Preiskovalci ter kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), policijskih uprav Maribor, Koper in Celje in uprave kriminalistične policije so danes na območjih policijskih uprav Maribor in Koper opravljali 28 hišnih preiskav v zasebnih in poslovnih prostorih. Hišne preiskave so se opravljale tudi na Hrvaškem in v BiH, je v izjavi za medije danes v Ljubljani povedala vršilka dolžnosti direktorice NPU Petra Grah Lazar.

V kriminalistični preiskavi, ki jo usmerja specializirano državno tožilstvo, je osumljenih 19 fizičnih oseb, ki so slovenski in tuji državljani. Sumijo jih storitve kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in goljufije. Nobena oseba ni pridržana.

Okoli 15. ure je osem hišnih preiskav še potekalo. Po zaključku preiskav bodo zaseženo dokumentacijo pregledali, analizirali in opravili še druge operativne aktivnosti, je povedala vodja NPU.

"Sumimo, da so odgovorne osebe več gospodarskih družb, ki so locirane na območju Republike Slovenije, med letoma 2016 in 2018 storile kazniva dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in goljufije. Odgovorne osebe so neupravičeno izdajale račune za različne storitve. Na ta način so povzročile škodo gospodarskim družbam, sebi pa pridobile protipravno premoženjsko korist v višini približno sedem milijonov evrov. Pri tem so jim pomagale različne tuje fizične osebe," je dejala Grah Lazarjeva.

Za kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti je zagrožena zaporna kazen do osem let, za kaznivo dejanje goljufije pa zaporna kazen do treh let.

Snežič in družina Vuk

Večer poroča, da je center preiskave davčni svetovalec Rok Snežič. Preiskovalci hišne preiskave domnevno opravljajo tudi v Zavrču, pod drobnogledom policije pa naj bi bili nekateri člani družine Vuk, še poroča časnik. Znano je, da je bil Snežič dolga leta svetovalec nekdanjemu završkemu županu Miranu Vuku, še poroča Večer.

Na novinarsko vprašanje, ali hišne preiskave potekajo tudi v zvezi s posojilom Dijane Đuđić eni izmed slovenskih političnih strank in ali je tudi ona predmet preiskave v BiH, je Grah Lazarjeva odgovorila, da zaradi varstva osebnih podatkov informacij o konkretnih osebah ne more dati.

"V interesu preiskave vam o konkretnih preiskavah ne morem podati informacije, ni pa v predkazenski postopek vključena nobena politična stranka," je po navedbah STA še povedala Grah Lazarjeva.

Preberite še:

Miran Vuk
Novice Mafijski spopad za premoženje Mirana Vuka #video
Rok Snežič
Novice Rok Snežič: Miran Vuk je ponarejal moj podpis
denar
Novice Zaradi davčne utaje Đuđićeve naj bi v BiH preiskovali tudi Snežiča in Vuka
Estatium
Novice Mrežo Dijane Đuđić uporabljali tudi kralji kriptopiramidnih shem
Rok Snežič, davki
Novice Kaj so Avstrijci odkrili o poslih Vuka, Snežiča, Đuđićeve in drugih?
Rok Snežič
Novice Odzval se je Rok Snežič: S posojilom SDS nimam nič #video
Novice Tožilci zahtevajo sodno preiskavo za Roka Snežiča
Ne spreglejte