SiolNET. Posel danes Novice
8,89

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Legenda slovenskega nogometa ni več v stečaju

8,89

termometer

Sebastjan Cimirotić
Foto: Vid Ponikvar

Koliko denarja bodo dobili upniki Sebastjana Cimirotića in zakaj je lokal v poslovni stavbi WTC v Ljubljani ostal zunaj dosega njihovih rok?

Sebastjan Cimirotić, nekdaj priljubljeni slovenski nogometaš, zdaj eden od vodilnih mož ljubljanske Olimpije, bo končno lahko zaživel brez dolgov.

Konec prejšnjega meseca je namreč minilo obdobje štirih let, odkar je Cimirotić razglasil osebni stečaj. Zato so na okrožnem sodišču v skladu z zakonom izdali sklep o odpustu obveznosti in mu izbrisali vse pretekle dolgove.

V začetku leta 2015, ko je bankrotiral, je imel Cimirotić za nekaj manj kot 18 tisoč evrov dolgov, večinoma do podjetja EOS KSI, ki se ukvarja z odkupom in izterjavo terjatev. Njegove terjatve je odkupilo od družbe Intesa Sanpaolo Card. Po do zdaj znanih podatkih bo več kot polovica Cimirotićevega dolga ostala nepoplačana.

Za komentar smo se obrnili na Cimirotića, njegova pojasnila bomo objavili, ko jih prejmemo.

Bankrot. Denar. Posel danes V desetletju bankrotiralo 20 tisoč Slovencev

Zaupnik Milana Mandarića v Olimpiji

Nekdanji nogometaš je sicer osebni stečaj razglasil ravno v času, ko je z Olimpijo podpisal "sanjsko pogodbo".

Po končani profesionalni nogometni karieri, ki jo je zaključil v Avstriji, se je podal v trenerske vode in se vrnil v svoj drugi dom, kakor rad opiše zmajevo gnezdo. Pridružil se je Milenku Ačimoviću, bivšemu reprezentančnemu kolegu, ki je bil tedaj športni direktor zeleno-belih.

Milan Mandarić, predsednik Olimpije Milan Mandarić, predsednik Olimpije Foto: Žiga Zupan/Sportida Z Olimpijo se je dogovoril, da bo sodeloval s strokovnjaki v mladinskem pogonu in s tem svoje znanje in izkušnje prenašal na mlajše generacije. Na začetku lanske sezone je postal tudi koordinator v mladinskem pogonu.

Njegova dejanska vloga je mnogo večja. Velja za svetovalca in zaupnika predsednika Olimpije Milana Mandarića. Tudi med številnimi čistkami v trenerskih in vodstvenih vrstah se je zadržal na položaju člana izvršnega odbora nogometnega prvoligaša.

Kljub temu se to ni prav veliko poznalo na njegovi stečajni masi.

Sportal Ko se Cime pogovarja s predsednikom, vidi, da ne ve ničesar o nogometu

V stečajni masi ni dovolj denarja

Ob informacijah o bajnih pogodbah (tujih) nogometašev, ki so za ljubljanski klub podpisali po prihodu Mandarića, so se Cimirotićevi upniki nadejali, da bo zlahka poravnal dolgove.

Po zakonu namreč delavcu v postopku osebnega stečaja pripada 76 odstotkov minimalne bruto plače, vse, kar je več, pa spada v splošno stečajno maso in je namenjeno poplačilu upnikov.

Toda v štirih letih je Cimirotićev delodajalec v stečajno maso nakazal manj kot osem tisoč evrov, v povprečju torej okoli 160 evrov na mesec. V lanskem letu se je znesek po dostopnih podatkih povečal na nekaj manj kot 300 evrov na mesec.

NK Olimpija NK Mura Foto: Žiga Zupan/Sportida

Konec leta 2017 so mediji poročali tudi o novih dolgovih družine Cimirotić. Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana je od njega in brata Kristjana Cimirotića s pravdo zahteval 2.790 evrov in izpraznitev neprofitnega stanovanja.

Gre za dolg, ki sta ga brata podedovala po pokojni mami. Kristjan Cimirotić, ki je bil prav tako v osebnem stečaju, je podal vlogo za nadaljevanje najemnega razmerja, vendar vloge niso mogli rešiti, dokler ni bil poplačan dolg.

evri denar koš Posel danes Kdo vse izkorišča osebni stečaj za odpis milijonskih dolgov

Lokal v Ljubljani zunaj dosega rok upnikov

Tako kot številni drugi nogometaši je tudi nekdanji napadalec Olimpije po koncu igralske kariere svoje prihranke vložil v gostinski lokal. Odprl ga je v kleti poslovnega središča WTC na Dunajski cesti v Ljubljani.

Cimirotić je v predlogu za začetek osebnega stečaja sam navedel, da je skupaj z očetom solastnik prostorov, v katerih je deloval lokal. Toda stečajni upravitelj Rok Felicijan Pristovšek je ob uradnem preverjanju ugotovil, da to ne drži.

Kot se je izkazalo, nikoli ni prišlo do prepisa lastništva nepremičnine, ocenjene na 20 tisoč evrov (Cimirotić je lastnik polovice), nobeden od upnikov pa ni bil pripravljen zalagati dodatnega denarja za ureditev zemljiškoknjižnih zadev.

Poslovna stavba WTC na Dunajski cesti v Ljubljani

V osebnem stečaju tudi drugi znani športniki

V zadnjih letih je sicer v osebnem stečaju končalo še mnogo drugih znanih slovenskih športnikov in športnih delavcev. Med njimi so bili:

- Saša Dončić, nekdanji košarkar, zdaj trener košarkarjev Ilirije,

- Amir Karić, nekdanji nogometaš,

- Nastja Čeh, nekdanji nogometaš,

- Robert Ciglenečki, nekdanji hokejist,

- Marko Tušek, nekdanji košarkar,

- Anton Hrovatič, znani nogometni menedžer.

Igor Jurij Pogačar Posel danes Z lestvice najbogatejših na "minimalca", a še vedno živi na veliki nogi

Komentarji

28

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Kritik / 06.02.2019. ob 14:05 +14 0

  Zakon nujno spremeniti, osebni stečaj ukiniti, njega pa za ja..a obesiti ....

  +14 0
 • b44326 / 06.02.2019. ob 16:05 +9 0

  Zgleda mu sanjska pogodba z Mandaričem prinese manj kot jurja na mesec. To je en tak primer za furs, ki bi moral malo prečekirati, koliko Cimerotič troši. Verjetno mu Mandarič plačuje na roke, tako da se zadeva prikrije in so vsi zadovoljni. Mi je pa kar žalostno, da so športniki po bleščečih karierah tako hitro v stečaju. Bi blo treba že med kariero kakih 200 jurčkov spravit za slabe čase.

  +9 0
 • ibego11 / 06.02.2019. ob 15:20 +9 0

  Ni to lepo,počakaš,da minejo 4 leta in te vse kaj si bil dolžan naokrog ljudem ti lepo zbrišejo in odpišejo,oni pa ostanejo z dolgim nosom.Kak se jaz nisem tega prej spomnil ali me pamet zapušča ali pa ne ne vem njihove prijeme,meni so še zadnje zarjavete gate pobrali.

  +9 0
delitve: 85
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin