Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
5. 5. 2016,
19.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,25

2

Natisni članek

Stožice Prva liga Telekom Slovenije NK Maribor NK Maribor Milan Mandarić NK Olimpija NK Olimpija Sebastjan Cimirotić

Četrtek, 5. 5. 2016, 19.55

6 let, 6 mesecev

Ko se Cime pogovarja s predsednikom, vidi, da ne ve ničesar o nogometu

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,25

2

Nekdanji slovenski reprezentant Sebastjan Cimirotić je velik ljubljenec navijačev Olimpije. Uteleša klubsko legendo z znamenito številko 14, pomaga predsedniku Milanu Mandariću in tesno sodeluje z nogometaši. Pred večnim derbijem ga spremlja dober občutek.

Sobotni derbi med Mariborom in Olimpijo prinaša spektakel, kot ga v Ljubljani že dolgo ni bilo. Vsaj v sklopu Prve lige Telekom Slovenije. Tribune Stožic bodo polne nogometnih ljubiteljev, gledalcev bo še več kot lani novembra, večna tekmeca pa se bosta na neposrednem dvoboju udarila za naslov prvaka. Če bi ga osvojili zeleno-beli iz Ljubljane, bi prekinili post, ki se vleče že dve desetletji in ni v čast slovenski prestolnici.

"Kot Ljubljančana me večkrat zaboli, da Olimpija že tako dolgo ni bila prvak. A če verjameš v nekaj, je samo vprašanje časa, kdaj se bo to zgodilo. Zdaj je idealen trenutek, da se stvari obrnejo v prid Olimpiji. Vsake tradicije je enkrat konec. Naj bo v soboto konec neuspešne zgodovine Olimpije. Napočil je trenutek za boljše čase," Sebastjana Cimirotića pred slovenskim klubskim praznikom spremlja zelo dober občutek.

Širi optimizem in prepričanje, da lahko zmaji odpravijo vijolice in si z novo zmago na stežaj odprejo vrata do naslova. Če bi spravili na kolena branilce naslova, bi njihova prednost tri kroge pred koncem znašala že šest točk.

Pogosto se spomni na zadnjo šampionsko sezono

Prisoten je na vseh treningih Olimpije. | Foto: Prisoten je na vseh treningih Olimpije.

Olimpija je bila nazadnje prvak v sezoni 1994/95. Takrat je najboljša na sončni strani Alp postala četrtič zapored, navijačem pa se ni niti sanjalo, da se je s tem obdobje šampionsko Ljubljane zaprlo. Po tej sezoni so se na slovenski vrh povzpeli le še Gorica (štirikrat), Maribor (13-krat), Domžale (dvakrat) in Koper (enkrat). Zmaji niso več nikoli okusili, kako sladko je praznovati naslov najboljšega. "Pogosto se spomnim na sezono, ko smo zadnjič postali prvaki. Takrat sem nosil dres Olimpije. Vedno, ko se bliža derbi, si prikličem v spomin to sezono."  

V zeleno-belem dresu je zadnjo tekmo za Olimpijo odigral leta 2010, ko je na tekmi s Celjem odločil zmagovalca (1:0). Navijači so pričakovali, da se bo od nogometnih igrišč poslovil bolj spektakularno, kot se je. Ko se je upokojil, ni rad hodil v Stožice, saj so se njegovi pogledi razlikovali od tistih, ki jih je imelo nekdanje vodstvo. Poosebljal ga je nekdanji predsednik Izet Rastoder. Takrat se je Cime večinoma izogibal obiskom tekem v Stožicah. "Zdaj je drugače. Zaradi tega bomo tudi prvaki," je odvrnil 41-letni Ljubljančan in hitro dopolnil stavek, češ da se je malce pošalil.

Formula za naslov prvaka

Bogate izkušnje prenaša na mlajše igralce. | Foto: Bogate izkušnje prenaša na mlajše igralce.

Ko je preigraval tekmece, branilcem, ki so imeli z njim opravka, ni bilo do šale. Občudovalci so ga pred leti zaradi odlične tehnike preigravanja prekrstili v Prulskega driblerja, Cimetu pa je bilo žal, da je imel v zadnjih letih toliko smole s poškodbami in ni mogel Olimpiji podariti vsega, kar je želel. Zdaj z vodstvom Olimpije sodeluje v drugačni vlogi. Ni več obut v nogometne čevlje, ampak je tesno povezan s predsednikom Milanom Mandarićem in igralci. "Vsak dan sem prisoten na treningih. Veliko komuniciram z igralci in sem srečen, ker med njimi vlada zelo sproščeno ozračje. Igralci uživajo v nogometu. To je formula za naslov prvaka, saj imamo veliko kakovost."

Vprašanje, zakaj je v času prejšnjega vodstva bojkotiral srečanja v Stožicah, čeprav so mu najglasnejši privrženci Olimpije skoraj na vsaki tekmi posvetili kitico ali dve napeva o Cimegolu, je želel najraje preskočiti. "Ne bi se rad vračal v preteklost. To so bili zelo težki trenutki," ni hotel govoriti o prejšnjih letih.

Z veliko večjo iskrico v očeh je hitel pojasnjevat, kako ga je očaral 77-letni ameriški poslovnež s srbskimi koreninami. Mandariću se v krstni sezoni z Olimpijo nasmiha naslov državnega prvaka, Cime pa drži pesti, da bi mu uspelo. "Prišel je velik gospod, ki ima veliko nogometnega znanja. Pokazal je, da ni zastonj čarovnik. Vsi ljudje, ki smo tukaj od samega začetka, smo v to verjeli. Verjamemo, da bomo zadovoljili vse navijače. Pa ne le tiste v Ljubljani, ampak povsod v Sloveniji, ki navijajo za Olimpijo.''

Olimpija je največji klub v Sloveniji

Ko sodeluje z Mandarićem, opravlja vlogo svojevrstnega svetovalca. "Dajem informacije in mu pojasnjujem določene stvari. Je pa naš predsednik človek, od katerega se lahko veliko naučiš. Ko misliš, da veš že vse o nogometu, po pogovoru z njim spoznaš, da ne veš nič (smeh, op. p.). Lahko smo veseli, da je v Olimpiji prisoten tak gospod."

Dvoboje Olimpije ponavadi spremlja v častni tribuni v družbi predsednika Milana Mandarića. | Foto: Dvoboje Olimpije ponavadi spremlja v častni tribuni v družbi predsednika Milana Mandarića.

S predsednikom sta tesno sodelovala zlasti v zadnjih tednih, ki so v zmajevem gnezdu poskrbeli za obilico sprememb. Menjali so se trenerji in z njimi vred sistemi igre, odšli so tudi nekateri igralci in drugi delavci v klubu. "Bilo je stresno, a takšne stvari se dogajajo v velikih klubih. Olimpija pa je največji klub v Sloveniji. Tukaj vlada profesionalizem. Vse stvari so zastavljene v to smer, da bomo na koncu prvaki. Na koncu nas ne bo nihče spraševal, kako in zakaj smo kaj igrail, ampak le, ali smo ali nismo prvaki."

V zadnjih sezonah je za klub, kjer se združujeta najboljša kakovost in organizacija, veljal Maribor. Na lestvici zaostaja za Olimpijo, zadnje afere (Ibraimi, slečenje dresov …) pa mu niso pomagale do večje sproščenosti v slačilnici. "Presenetila me je njegova kriza, a se ne obremenjujemo z Mariborom. Najbrž se tudi on z nami ne. Gledamo le nase. Pač na vse stvari, ki jih je treba izkoristiti. Bo pa Maribor zelo neugoden tekmec. Njegovi igralci imajo pri teh stvareh malce več izkušenj, odločale pa bodo malenkosti. Verjamem v naše fante, zato gremo na zmago," napoveduje nekdanji slovenski reprezentant. Ni manjkalo veliko, pa bi kariero skoraj končal v mestu ob Dravi.

Nekdanji soigralec Zlatko Zahović ga je večkrat povabil, da bi v najbolj zrelih letih oblekel vijoličasti dres, a si je Cimirotić premislil. Ni želel prekiniti posebne zveze z Olimpijo, ki je nastala že pred dvema desetletjema, ko je z njo osvajal državne naslove, nato pa se je le še okrepila, tako da je (p)ostal ljubljenec navijačev.

Mariboru preprečiti, da uresniči projekt 14

Nekaj dni pred derbijem se kot Ljubljančan počuti lepo. Ko hodi po ulici, zlahka začuti, da v glavnem mestu Slovenije vlada poseben nogometni duh, ki ga v zadnjih sezonah ni bilo opaziti. "V soboto bo posebna tekma, na kateri pa je treba prvenstveno uživati. Igralci ne potrebujejo dodatne motivacije. Imajo ogromno kakovost, zato ni nikakršno naključje, da smo večino sezone na prvem mestu. V soboto moramo to le še potrditi," komaj čaka na derbi.

Na hrbtni strani njegovega dresa se je pri Olimpiji bohotila številka 14. Prav njo v zadnjih mesecih pogosto izrekajo v Mariboru, kjer poteka projekt 14, saj želijo nogometaši osvojiti že 14. državno zvezdico in ubraniti naslov. Za zdaj jim ne kaže najbolje, največje zasluge pa si lastijo prav zmaji, ki imajo štiri kroge pred koncem tri točke prednosti in boljše razmerje v medsebojnih dvobojih (3:0, 2:2, 0:0).

Zadnji derbi se je v Ljudskem vrtu končal brez zadetkov. Mnogo Ljubljančanov bi v soboto podpisali ta rezultat, saj bi zadržali lepo prednost pred tekmeci. Cimirotić je prepričan, da bo Olimpija pod vodstvom Rodolfa Vanolija kos izzivu. "On je velik entuziast. Igralci so to potrebovali. Je tip trenerja, ki zna igralce vrniti v tekmo, ko jim pade zbranost. Veliko se pogovarja z njimi in jih zna začutiti. To je dobitna kombinacija za Olimpijo," je vesel, da sodeluje z Vanolijem, ki je v mlajših letih, podobno kot Cime, na Apeninskem polotoku nosil dres Lecceja.

Zato se je njegovo znanje italijanskega jezika izkazalo še za dodatno prednost. V soboto bo najbolj zadovoljen, če bo lahko trenerju po koncu tekme čestital z mednarodnim izrazom bravo. To bi pomenilo, da bi se lahko v Ljubljani že skoraj začelo veliko slavje …

Ne spreglejte