Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 9. 2020,
12.12

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

1

Natisni članek

Koronavirus epidemija

Ponedeljek, 7. 9. 2020, 12.12

3 leta, 7 mesecev

Epidemija močno zmanjšala število opravljenih delovnih ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,09

1

služba, delo, ženska | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

V drugem letošnjem četrtletju je bilo zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa opravljenih za 13,3 odstotka manj delovnih ur kot v drugem lanskem četrtletju, je danes objavil statistični urad. Razlog pripisuje predvsem večjemu številu napotitev zaposlenih na čakanje na delo in uvedbi subvencije za delo s skrajšanim delovnikom.

Skupno število opravljenih delovnih ur je v drugem letošnjem četrtletju upadlo po enajstih četrtletjih rasti. V Sloveniji zaposlene osebe, ki so prejele plačo in oz. ali nadomestilo plače v breme delodajalca, so namreč v tem četrtletju po začasnih podatkih opravile 268,4 milijona delovnih ur, kar je za 13,3 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Odstotni delež opravljenih delovnih ur med plačanimi urami je v tem obdobju znašal 79 odstotkov, piše STA.

Skupno število opravljenih delovnih ur je bilo po navedbah statističnega urada manjše predvsem zaradi ukrepov, sprejetih zaradi epidemije covida-19. V večji meri je na zmanjšanje skupnega števila opravljenih delovnih ur vplivalo povečano število napotitev zaposlenih na začasno čakanje na delo, v manjši meri pa tudi uvedba subvencije za delo s skrajšanim delovnim časom.

Prvi od omenjenih ukrepov je povzročil zmanjšanje števila zaposlenih, ki so prejeli plačo in oz. ali nadomestilo plače v breme delodajalca, drugi pa povečanje števila zaposlenih, ki so opravljali delo z delovnim časom, krajšim od polnega.

3,5 odstotka manj kot v enakem obdobju lani

V Sloveniji zaposlena oseba, ki je prejela plačo in oz. ali nadomestilo plače v breme delodajalca, je v drugem letošnjem četrtletju na mesec opravila povprečno 127 delovnih ur, kar je 3,5 odstotka manj kot v enakem obdobju lani.

natakarica, maska | Foto: STA , Foto: STA ,

Povprečno najmanj delovnih ur na mesec so v drugem četrtletju opravile osebe, zaposlene v kulturnih, razvedrilnih in rekreacijskih dejavnostih, in sicer 109. Sledili so zaposleni v gostinstvu, ki so v povprečju opravili 113 delovnih ur mesečno. V kulturnih, razvedrilnih in rekreacijskih dejavnostih se je povprečno mesečno število opravljenih delovnih ur na zaposleno osebo v primerjavi z drugim lanskim četrtletjem tudi najizraziteje znižalo, in sicer za 15 odstotkov, piše STA.

Delovno najbolj obremenjene pa so bile v tem obdobju osebe, zaposlene v dejavnostih javne uprave, obrambe in obvezne socialne varnosti; v povprečju so opravile 134 delovnih ur na mesec, kar je sedem delovnih ur na mesec več od slovenskega povprečja.

Nižje v skoraj vseh dejavnostih

Skupno število opravljenih delovnih ur se je v drugem četrtletju znižalo v skoraj vseh dejavnostih, najizraziteje pa v gostinstvu (za 48,5 odstotka) ter v kulturnih, razvedrilnih in rekreacijskih dejavnostih (za 32,7 odstotka); v obeh predvsem zaradi ukrepov, povezanih z epidemijo covida-19.

Skupno število opravljenih delovnih ur se je v tem obdobju zvišalo le v dejavnostih javne uprave, obrambe in obvezne socialne varnosti (za 2,9 odstotka), in sicer predvsem zaradi večjega obsega opravljenega nadurnega dela in manjšega števila ur bolniških odsotnosti v breme delodajalcam še piše

Ne spreglejte