Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Torek,
26. 2. 2019,
11.24

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,96

20

Natisni članek

Boško Šrot NT&RC Martin Odlazek mediji Bojan Šrot

Torek, 26. 2. 2019, 11.24

5 let, 1 mesec

Družina Šrot svojo medijsko hišo prodala Odlazku

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,96

20

Anica Aužner Šrot, Boško Šrot | Boško Šrot in Anica Aužner Šrot sta svojo medijsko hišo prodala Martinu Odlazku. | Foto Mediaspeed

Boško Šrot in Anica Aužner Šrot sta svojo medijsko hišo prodala Martinu Odlazku.

Foto: Mediaspeed

Medijski mogotec Martin Odlazek, eden najbogatejših Slovencev, ki je že lastnik številnih časopisov, revij in radijskih postaj, še krepi svojo moč in vpliv na domačem medijskem trgu.

Pod okrilje skupine Media24, ki jo obvladuje Odlazek, prehaja tudi regionalna medijska hiša NT&RC, ki izdaja časopisa Novi tednik in Radio Celje.

Odlazek se je namreč z manjšinskimi družbeniki NT&RC, med katerimi so znani novinarji te medijske hiše, dogovoril za odkup njihovih deležev in postal večinski lastnik družbe. Še pred tem so mu deleže prodali člani družine Šrot, ki je dolga leta tako lastniško kot upravljavsko obvladovala medijsko hišo.

S tem je Odlazek prišel do medija, ki ima pomembno vlogo v savinjski regiji, zaposluje 26 ljudi, letno pa ustvari okoli 1,5 milijona evrov prihodkov.

martin odlazek
Novice Nihče mu nič ne more, Martin Odlazek postaja radijski kralj

Prevzem medijske hiše iz Celja za Martina Odlazka (levo) predstavlja le zadnjega v nizu medijskih poslov. | Foto: STA , Prevzem medijske hiše iz Celja za Martina Odlazka (levo) predstavlja le zadnjega v nizu medijskih poslov. Foto: STA ,

Pohiteli in preprečili zaseg lastništva

Glavni razlog za zamenjavo lastništva NT&RC je tožba, ki jo je Pivovarna Laško Union vložila proti nekdanjemu generalnemu direktorju Bošku Šrotu. Zahtevala je plačilo 51 milijonov evrov visoke škode, ki naj bi jo povzročil z neuspešnim menedžerskim prevzemom.

Ko je po osmih letih pravdanja v začetku letošnjega leta dokončno zmagala, je Pivovarna Laško Union vložila predlog za izvršbo zoper Boška Šrota in družinsko podjetje Atka-Prima, prek katerega je lastninil pivovarno. Edino vrednejše premoženje, ki bi ga še lahko zasegli Atki-Primi, je 30-odstotni delež v NT&RC.

A tega je še pravočasno zavarovala pred zasegom. Manj kot mesec dni pred izvršbo je namreč Odlazek na deležu Atke-Prime v tej medijski hiši vpisal hipoteko v vrednosti 110 tisoč evrov, s katero je dobil prednost pri poplačilu oziroma pravico do odkupa tega deleža. Gre sicer za manever, ki ga je Odlazek že uporabljal pri prevzemih drugih medijskih družb.

Boško Šrot
Novice Boško Šrot mora plačati večdesetmilijonsko odškodnino

Vplivna družina Šrot

Družina Šrot je NT&RC upravljavsko in lastniško obvladovala skoraj dve desetletji - od leta 2001, ko je Mestno občino Celje v prvem mandatu že vodil Bojan Šrot. Vrsto let je medijsko hišo vodil pokojni Srečko Šrot.

Nakup NT&RC je bil del političnega in poslovnega vzpona družine, ki je svoj vpliv iz lokalnega okolja postopoma širila na državno raven. Boško Šrot je leta 2005 prevzel vodenje Pivovarne Laško, ki je imela ključno vlogo v procesih privatizacije v času prve vlade Janeza Janše. Dve leti pozneje je bil Bojan Šrot izvoljen za predsednika tedanje vladne stranke SLS.

Celjskemu županu Bojanu Šrotu so očitali naklonjenost družinskemu podjetju. | Foto: STA , Celjskemu županu Bojanu Šrotu so očitali naklonjenost družinskemu podjetju. Foto: STA , Medtem ko je Boško Šrot leta 2009 moral oditi z vrha pivovarne, je Bojan Šrot še vedno celjski župan. Na lanskih volitvah je bil ponovno izvoljen v prvem krogu. Bojanu Šrotu so v zadnjih letih očitali naklonjenost družinskemu podjetju NT&RC, saj je to delovalo v občinskih prostorih v središču Celja, za katere pa dolgo časa niso plačevali najemnine.

Pozneje se je Bojan Šrot podpisal pod pravilnik, s katerim so medijski hiši občutno znižali najemnino. Trenutno NT&RC vodi Anica Aužner Šrot, soproga Boška Šrota.

Bojan Šrot
Novice Bojan Šrot bo še naprej vladal Celjanom #video

Lokalna in državna medijska hobotnica

Prevzem medijske hiše iz Celja sicer za Martina Odlazka predstavlja le zadnjega v nizu medijskih poslov. V zadnjih letih je namreč postal lastnik več medijev:

- Radia Tednik Ptuj, ene pomembnejših regionalnih radijskih postaj in izdajatelja časopisa Štajerski tednik. Zaposlenih ima več kot 20 ljudi, na letni ravni pa ustvari okoli 1,5 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje.

- tednika Reporter, ki je lani praznoval deseto obletnico delovanja. Pred tem je bil v lasti podjetnika Boštjana Krefta, bratranca v javnosti mnogo bolj znanega padlega medijskega mogotca Mateja Raščana. Na letni ravni družba ustvari milijon evrov prihodkov.

- Radia Krka, tretje najbolj priljubljene komercialne postaje v dolenjski regiji, ki jo posluša 13 tisoč ljudi.

Media24, Martin Odlazek | Foto: posnetek zaslona/Revija Lady Foto: posnetek zaslona/Revija Lady

Že v začetku leta 2014 je njegova medijska skupina Media24 začela izdajati dnevni časopis Svet24 in se je z njim povzpela med najbolj brane v državi. Pod okriljem Media24 delujeta tudi športni dnevnik Ekipa SN in Salomonov oglasnik.

V tistem času je Odlazek postal tudi eden največjih revijalnih založnikov pri nas. Sprva je od bank najemal blagovne znamke propadle družbe Delo Revije (Jana, Lady, Kih, Stop, Obrazi, Anja, Naša žena in druge), nato pa je bralce na prodajnih policah nagovarjal z enako vsebino pod novimi imeni (Zarja, Zvezde, Kajveš, Vklop, Eva ...).

Obvladuje tudi neformalno radijsko mrežo, ki velja za eno največjih in najmočnejših v državi. Pod njenim okriljem delujejo Radio Aktual, Radio Veseljak in Radio Salomon.

Ne spreglejte