Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 3. 2019,
14.15

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

PR članek LON

Ponedeljek, 18. 3. 2019, 14.15

2 leti, 7 mesecev

4 razvade, ki ogrožajo vaše finance

Oglasno sporočilo

Ko pride do denarja, ima vsak kakšno slabo navado. Se velikokrat zalotite, da si ob nakupovanju govorite "bom že nekako"? Nenehno podlegate malim nakupom in se prepričujete, da ne štejejo? Takšno in podobno vsakodnevno vedenje se lahko zdi naravno in neškodljivo, v resnici pa lahko še prehitro ogrozi vašo finančno varnost.

Lon | Foto:

Teh vedenjskih vzorcev se običajno ne zavedamo, kljub temu pa nas lahko dolgoročno prizadenejo, zato je pomembno, da jih prepoznamo in pravočasno ukrepamo.

Nevednost

Ignoriranje računov in nerazumevanje svojih financ lahko vas in vašo družino hitro pripelje do finančne luknje, iz katere se bo težko izkopati. Predstavljajte si blažen občutek, ki izhaja iz finančne neodvisnosti in varnosti.

Prvi korak k razumevanju vaših financ je, da upoštevate, koliko denarja prihaja na vaš račun, ter hkrati razumete, kako ga porabite. Za lažjo in čistejšo sliko o vaših prilivih in načinu porabe se odlično odrežejo aplikacije za osebne finance, saj vam prikažejo vse račune na enem mestu. Še lažje pa je, če si omogočite celovit vpogled v finance celotne družine – kot to omogoča LONov novi družinski paket. Z njim preko spletne in mobilne banke lahko spremljate porabo prav vsakega člana. Ko boste razumeli, kako porabite denar in kako bi morali varčevati, pa si lahko določite proračun, ki ustreza vaši družini.

Odlašanje

Ste družina, ki se ponaša s tem, da živi v trenutku? Si govorite, da boste začeli varčevati takoj po naslednjem povišanju, počitnicah ali novem delovnem mestu? Finančna prihodnost (tako vas kot vaših otrok) je prav tako pomembna, kot sedanjost, zato z varčevanjem nikoli ni pametno odlašati.

Nekje je preprosto treba začeti, tudi če lahko vsak mesec odložite le 20 €. Pri varčevanju praviloma sledimo pravilu 50/30/20: to je proporcionalno vodilo, ki lahko pomaga ohranjati porabo v skladu s cilji varčevanja. V praksi to pomeni, da bi morali največ polovico svojega dohodka nameniti za absolutne, nujne potrebe v vašem življenju - kot so stanovanje, hrana in prevoz. 30 odstotkov plače nato namenimo stroškom, ki izboljšajo naše življenje, a niso bistveni (nakupovanje, koncerti, izleti …), preostalih 20 odstotkov plače pa namenimo za varčevanje.Varčevanje je v današnjih časih z ugodnimi varčevalnimi računi postalo še lažje; z novim LONovim družinskim paketom pa lahko to dobro navado privzgojimo tudi svojim otrokom.

S sklenitvijo Družinskega paketa sredstva namreč lahko na vsakem koraku in ob katerikoli uri v dnevu nakažete na varčevalni račun, prav tako pa lahko izkoristite Družinski depozit s trenutno najbogatejšo obrestno mero na bančnem trgu.

Lon | Foto:

Miselnost »zaslužim si«

Razvade, ki se jih prepustimo občasno - na primer ob rojstnih dnevih in praznikih – seveda niso slabe, se pa kljub temu z razlogom imenujejo "razvade". To je namreč ekstravagantni nakup; več od tistega, kar bi običajno porabili ali si privoščili.

Ne pozabite, da se pogosto praznovanje malih zmag z majhnimi darili hitro sešteva. Svoje razvade zato imejte pod kontrolo: poskusite omejiti količino "razvajam se" trenutkov. Namesto hitenja v trgovine ali wellness center razmislite o družinskem izletu v neznano ali poustvarjanju babičinih receptov. Tako, kot se seštevajo majhne razvade, se namreč lahko seštevajo tudi od tu in tam prihranjeni evri. Preden sprostite svojo denarnico za naslednje praznovanje, pomislite na dolgoročne družinske cilje in finančno varnost. Kasneje se boste zahvalili sami sebi.

Dobre navade lahko prenesete tudi na svoje otroke. Čeprav z uporabo Družinskega paketa vsak član povsem samostojno upravlja s svojim računom, lahko zapravljanje denarja svojih otrok spremljate in tako hitreje ukrepate.

Preveč informacij

Ste radi na tekočem s ponudbo svojih najljubših blagovnih znamk prek e-novičk? Obilica ponudb in prodajnih sporočil v vašem nabiralniku vsak dan vas lahko hitro privede do porabe denarja za predmete, ki jih v resnici ne potrebujete.

Trgovci na drobno in kuponske storitve, ki redno pošiljajo posebne popuste, vas lahko k nakupu dragih izdelkov ali storitev z enim klikom hitro pritegnejo. Res potrebujete še en par nogavic? Ste razmišljali o njih, preden ste videli e-pošto?

Odločite se za boljšo finančno prihodnost in se odjavite od novičk, ki promovirajo impulzivno nakupovanje ter ne ponujajo praktičnih nasvetov. Namesto tega raje raziščite možnosti za prihranek pri storitvah, ki jih uporabljate vsakodnevno – na primer bančnih. Zakaj bi na primer zapravljali čas in denar za vsak račun družinskega člana posebej, če lahko vse združite pod eno streho? Z LONovim družinskim paketom hitreje dosežete družinske finančne cilje in urejate finance prav vseh članov.

Odrecite se slabim navadam in z uporabo novega Družinskega paketa, ki smo ga za vas pripravili pri LONu in pridobite nadzor nad svojim denarjem.

Naročnik oglasnega sporočila je LON

Ne spreglejte