Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 3. 2023,
8.34

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Natisni članek

odpuščanja protest delavci Magna Planet TV

Sreda, 22. 3. 2023, 8.34

1 leto, 1 mesec

Planet 18

Vodstvo je očitno prestrašilo delavce #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Danes v informativni oddaji Planet 18 ne zamudite: nas aprila čaka stavka poštarjev? SDS zahteva sklic nujne seje zaradi ukinitve upravnih enot, govora pa bo tudi o škodljivih energijskih pijačah. Več ob 18. uri na Planetu. 

Planet 18
Planet TV Uvoz iz Rusije v Slovenijo se je povečal za 2,5-krat #video

Še ena zgodba s sladkimi obljubami, kako bo delavcem na vzhodu Slovenije dajala kruh, je klavrno propadla. A kljub temu se je popoldne na protestnem shodu pred lakirnico hoške Magne zbrala le peščica zaposlenih oziroma tistih najpogumnejših.

Planet 18 | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort

Kot je ob tem povedal predsednik Konfederacije slovenskih sindikatov Gvido Novak, je vodstvu podjetja očitno uspelo delavce prestrašiti z grožnjami, da se shoda, ki so ga želeli sami, ne udeležijo, čeprav so pred tem v veliki večini pisno potrdili udeležbo.

Vsi trije udeleženci protesta so trdili, da so slišali za grožnje, naslovljene na sodelavce, sami pa jih niso nikoli prejeli ali videli. Ocenili so, da so se drugi, ki jih ob 15. uri ni bilo na protestu, prestrašili vodstva podjetja. Včeraj so tisti, ki so še prišli na delo, tovarno lahko zapustili ob 13. uri, ko je odšlo tudi vodstvo, protest pa je bil napovedan ob 15.00. Nekaterim zaposlenim so ponudili delo v graški tovarni Magne. Danes se nadaljujejo pogajanja, na katerih bodo delavci poskusili iztržiti več, kot jim trenutno ponuja podjetje.

Pred gradnjo in med njo so nekateri okoliški prebivalci protestirali proti postavitvi Magnine lakirnice. Razlogov je bilo več, med njimi tudi okoljevarstveni. Prvič so tovarno ustavili marca 2020 zaradi pandemije koronavirusa. Večino od takrat 200 zaposlenih so najprej poslali na čakanje na delo, potem na delo v njihovi tovarni v Gradcu. Ti so se v Hoče vrnili šele marca lani, torej dve leti po zaustavitvi. Preteklo jesen so tovarno v Hočah znova zaustavili in novembra spet zagnali.

Kot je v začetku marca povedal minister Han, bo Slovenija zahtevala vračilo prejete državne pomoči, ki je znašala 18,6 milijona evrov, in obresti. S tem se je po Hanovih besedah strinjala tudi uprava družbe.

V Hočah naj bi v prihodnje delovalo podporno razvojno središče za druge tovarne avstrijsko-kanadskega avtomobilskega koncerna, lakirnico v Sloveniji pa bo Magna zagnala le, če ji bo uspelo dobiti novega naročnika.

Danes v informativni oddaji Planet 18 ne zamudite: nas aprila čaka stavka poštarjev? SDS zahteva sklic nujne seje zaradi ukinitve upravnih enot, govora bo tudi o škodljivih energijskih pijačah. Več ob 18. uri na Planetu.
Planet 18
Planet TV Več kot dvesto tisoč Slovenk, ki nimajo ginekologa #video
Planet 18
Planet TV Prvi na svetu, tudi pri poslikavi superg #video
Planet 18
Planet TV Ko prideš k predsednici na razgovor in ona omeni motor #video
 Spremljajte nas na omrežjih FacebookInstagram, Twitter in YouTube. Več vsebin je na voljo tudi na Planeteka.si     
Ne spreglejte