Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 6. 2018,
18.51

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06

1

Natisni članek

Miro Cerar Janez Janša Janez Janša levica Marjan Šarec volitve 2018

Petek, 29. 6. 2018, 18.51

5 let, 9 mesecev

Kdo bo naslednji mandatar? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,06

1

Našim politikom se čas za razprave o bodoči koaliciji počasi izteka. V začetku prihodnjega tedna bo predsednik države Borut Pahor namreč opravil prvi krog formalnih pogovorov glede mandatarstva, pri čemer je večkrat poudaril, da bi bilo pravično, da mandat za sestavo vlade dobi zmagovalec Janez Janša. Ni pa nujno, da bo tako, so poročali v oddaji Danes na Planet TV. 

Čeprav ima Janša z zmago na volitvah prednost pri sestavi koalicije, lahko dobi priložnost tudi Marjan Šarec, če dostavi dovolj glasov. Šarec naj bi si pod svoje okrilje zagotovil glasove SMC-ja, SD-ja, Stranke Alenke Bratušek in DeSUS-a. Skupaj ima torej 43 glasov, potrebuje jih vsaj 46. Manjkajoče glasove mu lahko prineseta še NSi ali Levica. 

Pod taktirko predsednika DZ Mateja Tonina so vodje poslanskih skupin danes sedli za skupno mizo. Pod drobnogled bodo vzeli nujne zadeve in tako zagnali delovanje DZ.

Ključno je zdravstvo

''Tisto, v kar bi morali vložiti, je seveda zdravstvo,'' je poudaril Matej T. Tatovec iz Levice. Prav o tem naj bi tekla beseda tudi na sestanku pri Šarcu. ''Zdravstvo je sigurno na prvem mestu,'' je potrdil Brane Kralj, sekretar LMŠ.

Na konkretna dejanja bomo morali državljani še počakati, vprašanje časa je tudi Pahorjevo odlašanje s podelitvijo mandata. ''Nekateri si želijo nekoliko več časa, da bi prišli do predsednika republike s čim bolj izdelanimi stališči,'' je komentiral Matej Tonin, novoizvoljeni predsednik DZ in predsednik stranke NSi.

Janša se z drugimi ne bo ukvarjal

Da bo pot do koalicije zahtevna, se strinja tudi Miro Cerar. ''Upam, da bo vključena tudi Levica,'' je še poudaril.  A prav pri Cerarjevi stranki se lahko zgodi, da bodo v koalicijo vstopili s poslancem manj. Iz SMC izključeni Milan Brglez je namreč ravno danes v pismu poslanskim kolegom svojega nekdanjega predsednika obtožil, da se je za mesto predsednika DZ pritajeno in na skrivaj pogajal z Matejem Toninom. 

''Kar se tiče koalicije, ne prehitevamo,'' je stanje komentiral Janez Janša. ''Če se ugotovi, da lahko nekdo drug sestavi večino, ne pa mi, ki smo zmagali na volitvah, se mi s tem ne bomo niti ukvarjali,'' je še dodal Janša.

Matej Tonin, NSi.
Novice Tonin: Zdravstvo bo trd oreh v pogajanjih s peterico
Marjan Šarec
Novice Šarec s strankami o oblikovanju koalicije, Tonin o delu parlamenta
Marjan Šarec
Novice Tonin je v "rednih stikih" z Janšo, Šarec se dogovarja s peterico #video
Milan Brglez
Novice Brglezovo pismo: Cerar se je s Toninom dobil skrito in pritajeno
Ne spreglejte