Ponedeljek,
11. 6. 2018,
6.59

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,58

3

Natisni članek

Natisni članek

volitve 2018 glasovanje v tujini 2018 rezultati Državni zbor

Ponedeljek, 11. 6. 2018, 6.59

6 let, 3 mesece

SDS najvišjo podporo dobila tudi pri glasovanju iz tujine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,58

3

Janez Janša SDS | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Na državni volilni komisiji (DVK) so glasovnicam z glasovanja na predčasnih parlamentarnih volitvah prišteli še glasove z diplomatsko-konzularnih predstavništev. Svoj glas je oddalo 2.561 volivcev, veljavnih je bilo 2.473 glasovnic. Pri glasovanju iz tujine je zmagala SDS, ki je dobila 720 glasov, na drugo mesto pa se je s 438 glasovi uvrstila NSi.

Na diplomatsko-konzularnih predstavništvih so volivci 260 glasov namenili Levici, 244 glasov stranki SD in 192 glasov SMC. LMŠ se je s 134 glasovi uvrstila na šesto mesto, sledili pa so SAB (77 glasov), Pirati (50 glasov), DeSUS (49 glasov), SNS (48 glasov), SLS (39 glasov) ter Andrej Čuš in Zeleni Slovenije (38 glasov).

Liste Dobra država, Združena Levica, Gospodarsko-aktivna stranka, Solidarnost, Stranka slovenskega naroda, Zedinjena Slovenija, Združena desnica, Za zdravo družbo, Socialistična partija Slovenije, Lista novinarja Bojana Požarja, GibanjeSkupajNaprej in Naprej Slovenija so iz tujine prejele po manj kot 30 glasov.

SDS v Clevelandu v ZDA prepričala kar 75 odstotkov volivcev

Zmagovalka volitev SDS je največ volivcev prepričala v Clevelandu v ZDA, kjer je zanjo glasovalo kar 75 odstotkov volivcev. V Buenos Airesu v Argentini je glas za SDS oddalo 53 odstotkov volivcev, skoraj 42 odstotkov tamkajšnjih volivcev pa je izbralo NSi. Vse preostale stranke so skupaj dobile le okrog pet odstotkov glasov.

Na nekaterih diplomatsko-konzularnih predstavništvih so volivci sicer večinsko podprli druge stranke. SD je največ volivcev prepričala v Sarajevu (28 odstotkov) in Beogradu (14 odstotkov), za SMC pa je v Bruslju glasovalo 20 odstotkov volivcev.

Preostanek glasovnic iz tujine bodo na DVK pregledali v torek, ko bodo znani tudi dokončni izidi glasovanja iz tujine na letošnjih predčasnih parlamentarnih volitvah. | Foto: STA , Preostanek glasovnic iz tujine bodo na DVK pregledali v torek, ko bodo znani tudi dokončni izidi glasovanja iz tujine na letošnjih predčasnih parlamentarnih volitvah. Foto: STA ,

Marjan Šarec
Novice Preberite, kaj v pismu šestim strankam ponuja Marjan Šarec

Če bo obstajala kakšna druga večina, Janša mandata ne bo sprejel

Na DVK so danes k izidom državnozborskih volitev prišteli glasove s tistih veleposlaništev, kjer je bilo oddanih več kot deset glasovnic. Glasovnice z drugih volišč na diplomatsko-konzularnih predstavništvih bodo prešteli v torek, ko bodo znani dokončni izidi glasovanja po pošti iz tujine in s tem tudi končni, sicer še neuradni izidi volitev.

Predsednik republike Borut Pahor, ki bo danes ob 13.30 na pogovorih v predsedniški palači sprejel predstavnike nekaterih neparlamentarnih strank, poročilo o izidu volitev pričakuje do petka.

Predsednik bo nato razpisal ustanovno sejo državnega zbora, na kateri bodo potrjevali mandate poslancev. Po ustanovni seji državnega zbora se bo posvetoval z vodji poslanskih skupin, nato pa bo formalno podelil mandat za sestavo vlade.

Pahor je pretekli teden na neformalni pogovor sprejel prvaka SDS Janeza Janšo, ki mu namerava kot predsedniku stranke z najboljšim volilnim izidom podeliti mandat za sestavo vlade. Če bi se izkazalo, da obstaja kakšna druga večina, je Janša že dejal, da mandata ne bo sprejel.

Novice Šarec po srečanju s Cerarjem in Bratuškovo: Obstaja volja, da ne gremo v koalicijo z SDS #video

Šarec na pogovorih s SMC, SAB, SD in DeSUS

Predsednik LMŠ Marjan Šarec, ki je s stranko na volitvah dosegel drugo mesto, je namreč na vse novoizvoljene parlamentarne stranke, z izjemo SDS, naslovil povabilo k pogovorom o koaliciji za prihodnost.

O pripravljenosti strank na tako koalicijo se je Šarec v preteklih dneh že pogovarjal z Mirom Cerarjem (SMC), Alenko Bratušek (SAB), Dejanom Židanom (SD) in Karlom Erjavcem (DeSUS). V prihodnjih dneh oziroma tednih naj bi se sestal tudi z drugimi političnimi akterji.

Novice Šarec k sodelovanju vabi vse stranke razen SDS #video