Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 11. 2012,
7.45

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Katalonija Artur Mas

Ponedeljek, 26. 11. 2012, 7.45

7 let, 12 mesecev

Zmaga katalonskih nacionalistov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Volivci v španski pokrajini Katalonija so se izrekli za nacionalistične stranke, vendar kaznovali predsednika pokrajine, ki je sklical predčasne volitve.

Desnosredinska stranka CiU katalonskega predsednika Artura Masa sicer še naprej ostaja največja stranka, saj je dobila 50 izmed 135 poslanskih sedežev, vendar je od prejšnjih volitev vseeno izgubila 12 poslanskih mandatov. Drugouvrščena, levičarska separatistična stranka ERC je dobila 21 sedežev, kar je več kot dvakrat boljši rezultat od prejšnjih volitev leta 2010, ko je stranka dobila deset poslanskih mandatov. Obe stranki združuje prizadevanje za razpis referenduma, na katerem bi Katalonci glasovali o odcepitvi od Španije. Mas je v izjavi za medije povedal, da je z rezultati volitev zadovoljen, vendar ne tako, kot bi lahko bil, in poudaril, da bodo o vprašanju odcepitve v naslednjih štirih letih odločali volivci sami.

Nacionalisti prepričani, da bi šlo Kataloniji bolje kot neodvisni državi Katalonski predsednik je po tem, ko se je zapletel v proračunski spor z osrednjo vlado v Madridu, sklical predčasne volitve. Ta ga je obtožila, da izkorišča ekonomsko krizo, v kateri katalonski nacionalisti iščejo izgovore za več sredstev, potem ko jim je skoraj zmanjkalo denarja. Po Masovem prepričanju pa bogata in vplivna severovzhodna pokrajina od osrednje vlade ne dobiva pravičen delež denarja. Njegova Katalonska nacionalistična koalicija (CiU) zato trdi, da bi se Katalonija kot neodvisna država v Evropski uniji bistveno bolje odrezala kot zdaj, ko je pokrajina Španije.

Referendum o odcepitvi bi bil nezakonit Stranka je prepričana, da bi Katalonija lahko zelo hitro postala nova članica EU, vendar je pot do katalonske neodvisnosti vse prej kot preprosta. Po trenutni španski ustavi bi bil referendum o odcepitvi nezakonit, vladajoča Ljudska stranka pa bo vsakršne poskuse za spreminjanje ustave nedvomno blokirala. Tudi druge katalonske stranke sicer nasprotujejo neodvisnosti te pokrajine.

Ne spreglejte