Torek,
21. 1. 2014,
10.21

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Soči varnost olimpijske igre

Natisni članek

Torek, 21. 1. 2014, 10.21

4 leta, 7 mesecev

ZDA v Črno morje pošiljajo bojni ladji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Ameriška vojska je pripravljena na evakuacijo državljanov ob morebitnem katastrofalnem terorističnem napadu na prihajajočih zimskih olimpijskih igrah v Sočiju. V Črnem morju bosta dve bojni ladji.

Zaskrbljenost pred igrami v Sočiju vzbujajo bombni napadi v Volgogradu lani decembra, ki so se zgodili kmalu zatem, ko je čečenski bojevnik Doku Umarov pozval k napadom na olimpijske igre.

Ameriški kongresniki so med koncem tedna povzročali preplah glede varnosti na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju v Rusiji. Predsednik odbora za obveščevalne dejavnosti v predstavniškem domu kongresa, republikanec Mike Rogers iz Michigana, je dejal, da jim Rusi niso dali dovolj informacij o varnostnih ukrepih, drugi kongresniki pa so celo govorili, da svojih družinskih članov v Soči ne bi pustili.

Direktor zvezne policije FBI James Comey je sicer zagotovil, da zelo dobro sodelujejo z ruskimi varnostnimi organi, ki razumejo grožnjo in zagotavljajo dovolj virov, da se ji lahko zoperstavijo.

Pripravljeni pomagati Rusom Pentagon naj bi imel pripravljen tudi scenarij, če bi med igrami ruske varnostne sile potrebovale ameriško pomoč. "ZDA so ponudile popolno podporo ruski vladi pri varnostnih pripravah na igre v Sočiju," je sporočil tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby.

Ameriška vojska naj bi po poročanju CNN, ki se sklicuje na vire v Pentagonu, v Črnem morju pripravila dve bojni ladji s helikopterji, ki bi z dovoljenjem ruskih oblasti ob napadu evakuirali ameriške državljane. V pripravljenosti bodo tudi transportna letala v Nemčiji.

Lov za "črno vdovo" Ruski predsednik Vladimir Putin je zagotovil, da bo uničil vse teroriste, okrog Sočija pa naj bi postavili tako imenovani železni varnostni obroč. Ameriška televizijska hiša CNN je poročala, da ta obroč ne tesni povsem, saj naj bi po mestu iskali žensko, ki bi lahko izvedla teroristični napad.

Gre za 22-letno vdovo islamskega bojevnika iz Dagestana Ruzano Ibragimovo, ki je znana po veliki brazgotina na levem licu, šepanju in neupogljivi roki v levem komolcu. Ruski policisti so začeli deliti njene fotografije po hotelih in drugih krajih po olimpijskem mestu. V Sočiju naj bi bila že deset dni.