Četrtek,
15. 1. 2015,
17.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Kuba sankcije

Četrtek, 15. 1. 2015, 17.54

8 let

ZDA olajšale sankcije proti Kubi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ameriške sankcije proti Kubi bodo od petka naprej vidno olajšane, čeprav formalno še ostajajo v veljavi.

Večina Američanov podpira izboljšanje odnosov s Kubo in predvsem poslovneži se veselijo novega trga le 150 kilometrov južno od Floride. Kubanski izseljenci, ki so po revoluciji leta 1959 izgubili svoje premoženje, pa bodo skupaj z nekaterimi politiki bistvena ovira normalizaciji odnosov.

Ljudje, ki jim je komunistična oblast na Kubi zaplenila premoženje, že napovedujejo tožbe proti ameriškim podjetjem, ki bodo poslovala s kubansko vlado. Tožbe se bodo nadaljevale, vse dokler ne dobijo nazaj, kar so izgubili. Tega pa verjetno ne bo mogoče doseči brez spremembe režima.

Embargo proti Kubi lahko v celoti odpravi le ameriški kongres, kjer pa članstvo ni tako naklonjeno boljšim odnosom s Kubo, dokler je tam na oblasti Castro. Potovalne agencije pričakujejo potrojitev števila potnikov Kljub oviram v prihodnje pa se bo od petka naprej položaj zelo spremenil. Splošna prepoved turističnih in poslovnih potovanj na Kubo še vedno velja, vendar pa tiste kategorije potnikov, ki so doslej lahko šle na otok, ne bodo več potrebovale posebnih dovoljenj. To velja za novinarje, akademike, predstavnike verskih skupnosti, raziskovalce, znanstvenike, kulturnike in podobno.

Potovalne agencije v ZDA, ki omogočajo obisk Kube, pričakujejo potrojitev števila potnikov s sedanjih povprečno 90.000 ljudi na leto. Američani bodo lahko na Kubi uporabljali kreditne in plačilne kartice, domov pa prinašali do 400 dolarjev vredno blago na obisk, od tega do 100 dolarjev vredne cigare in rum.

Ameriška podjetja bodo lahko vlagala v zasebni sektor na Kubi, ki ga sicer skoraj ni, dovoljene pa bodo tudi manjše naložbe v kmetijstvo. Dovoljen je izvoz komunikacijske tehnologije, kot so telefoni, računalniki in druga elektronika, pa tudi gradbeni material. Banke lahko odpirajo svoje podružnice, Američani pa bodo lahko sorodnikom na Kubo namesto 2000 dolarjev na leto po novem pošiljali 8000 dolarjev. Odpravljene so tudi omejitve glede porabe ameriških obiskovalcev na Kubi. Obisk ameriške delegacije Prihodnji teden prihaja v Havano ameriška delegacija pod vodstvom državne podsekretarke za zahodno poloblo Roberte Jacobson, kar bo najvišji obisk iz ZDA po letu 1980. Pogajali se bodo o priseljevanju, vendar tudi o drugih temah. ZDA bodo verjetno še letos odprle veleposlaništvo v Havani, enako pa bo Kuba storila v Washingtonu. Ameriški državni sekretar John Kerry pa si želi postati prvi s tega položaja, ki bo obiskal Kubo po revoluciji in sankcijah.