Rabuza

Petek,
16. 8. 2019,
13.28

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,27

4

Natisni članek

ogljikov monoksid Hvar

Petek, 16. 8. 2019, 13.28

4 leta, 8 mesecev

Zastrupitev pri Hvaru: lastnik v jadrnico vgradil poceni agregat

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,27

4

Hvar | Foto Pixabay

Foto: Pixabay

Po hudi nesreči na Hvaru, kjer se je na ladji z ogljikovim monoksidom zastrupila italijanska družina, prihaja vse več novih grozljivih podrobnosti. Lastnik je vgradil agregat, na katerem je bilo označeno, da je le za zunanjo uporabo, zanj pa plačal 20-krat manj, kot stanejo primerni agregati za jadrnice.

Italijanski turisti so dopustovali na jadrnici, ko so se pri Hvaru zastrupili z ogljikovim monoksidom. Po zastrupitvi je umrl 57-letni moški, ki je z glavo udaril v steno na stranišču, zelo hudo pa sta se zastrupila otroka, ki sta bila dva dneva v umetni komi. Danes so iz splitske bolnišnice sporočili prve spodbudne novice, saj so otroka začeli nadzorovano zbujati iz umetne kome.

Hvar
Novice Lastnik in kapitan se ne počutita kriva, otroka imata spremembe na možganih

Po poročanju hrvaških medijev sta utrpela poškodbe na možganih, za zdaj pa še ni znano, kako hude so poškodbe.

Ne počutita se kriva

Hvar | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Lastnika in kapitana so včeraj zaslišali in se bosta lahko branila s prostosti. Preko svojega odvetnika sta 23-letni kapitan in 27-letni lastnik dejala, da se ne čutita kriva za nesrečo in izrekla sožalje družini. Če jima bodo dokazali krivdo, jima grozi do osem let zapora.

V naglici sta se odločila za poceni rešitev

Le dva dneva preden so Italijani začeli svoj dopust na jadrnici, sta lastnik in kapitan na hitro zamenjala pokvarjen bencinski agregat, vendar sta se odločila za poceni rešitev.

Po poročanju hrvaških medijev sta vgradila takšnega, ki je le za zunanjo uporabo, kar naj bi bilo jasno označeno na agregatu, zanj pa naj bi odštela pet tisoč kun oziroma 700 evrov. To je po poročanju Jutarnjega lista 20-krat manj, kot običajno stanejo agregati, ki se uporabljajo v jadrnicah. Cene se sicer gibljejo med 10 in 15 tisoč evri.

Hvar
Novice Hvar: med pregledovanjem ladje sta pomoč potrebovala tudi policista #video

Jadrnica sploh ne bi smela pluti

Tihi ubijalec, kakor pravijo ogljikovemu monoksidu, je skozi stene lesene jadrnice in prezračevanje napolnil hodnik in kabino, najbolj pa je bilo strupeno na desni strani jadrnice, kjer je spala družina.

23- in 27-letnik sta agregat vgradila na lastno pest, brez soglasja Hrvaškega registra za ladje (HRB), zato jadrnica sploh ne bi smela pluti. Tedenski najem za jadrnico je sicer stal skoraj 12 tisoč evrov.