Ponedeljek,
8. 7. 2024,
14.40

Osveženo pred

2 meseca, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,08

Natisni članek

Natisni članek

Srbija Albanija Balkan

Ponedeljek, 8. 7. 2024, 14.40

2 meseca, 4 tedne

Zahodni Balkan v primežu vročinskega vala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,08
Shengjin, Albanija | V Albaniji po poročanju francoske tiskovne agencije AFP temperature medtem že presegajo 40 stopinj Celzija. Velika vročina povečuje tudi tveganje za požare, zato je albanska vlada danes napovedala, da bo za vsak nameren ali nenameren požar zagrožena 15-letna zaporna kazen. | Foto Shutterstock

V Albaniji po poročanju francoske tiskovne agencije AFP temperature medtem že presegajo 40 stopinj Celzija. Velika vročina povečuje tudi tveganje za požare, zato je albanska vlada danes napovedala, da bo za vsak nameren ali nenameren požar zagrožena 15-letna zaporna kazen.

Foto: Shutterstock

Zahodni Balkan je zajel nov vročinski val. Najhuje je v Albaniji, kjer temperature že presegajo 40 stopinj Celzija. Na Hrvaškem vremenoslovci medtem opozarjajo, da bodo visoke temperature dele države zajele v torek, v Srbiji najhujšo vročino pričakujejo od srede, v BiH pa v četrtek.

Hrvaški hidrometeorološki zavod (DHMZ) je za torek zaradi visokih temperatur izdal oranžno vremensko opozorilo za reško, splitsko in dubrovniško območje. V sredo bo za to območje zaradi nevarne vročine veljalo rdeče vremensko opozorilo.

Zelo velika nevarnost bo zaradi izjemno visokih temperatur na jadranski obali veljala tudi v četrtek. V preostalih delih države bo nevarnost zaradi vročine po trenutnih napovedih vremenoslovcev prav tako velika.

Temperature do 40 stopinj Celzija, urbana središča lahko pričakujejo tropske noči

Srbska hidrometeorološka služba (RHMZ) je danes opozorila, da bo vročinski val trajal do konca tedna. Temperature bodo od srede predvidoma dosegale do 40 stopinj Celzija, večina urbanih središč pa po napovedih vremenoslovcev lahko pričakuje tropske noči.

V Bosni in Hercegovini bo po napovedih hidrometeorološkega zavoda Federacije BiH najbolj vroče na jugu države. Tam se bodo temperature v torek in sredo povzpele do 38 stopinj Celzija, v četrtek pa bodo še za stopinjo višje.

V Albaniji za vsak nameren ali nenameren požar zagroženih 15 let zapora

V Albaniji po poročanju francoske tiskovne agencije AFP temperature medtem že presegajo 40 stopinj Celzija. Velika vročina povečuje tudi tveganje za požare, zato je albanska vlada danes napovedala, da bo za vsak nameren ali nenameren požar zagrožena 15-letna zaporna kazen.

Nov vročinski val prihaja tri tedne po zadnjem, ki je v Črni gori ter večjem delu Dalmacije, BiH in Albanije povzročil izpad električne energije. Izpad naj bi se začel v Albaniji, potem ko so visoke temperature povzročile okvare na daljnovodu, ki državo povezuje z Grčijo.

poletje, obala
Novice Vreme za vikend: Prihaja tretji vročinski val in pravo poletje do sredine julija #video
rampa
Novice Ker ni imel vozovnice za trajekt: Tako se je želel "prešvercati" na Vis #video
gneča na hrvaški avtocesti
Novice Prometni strokovnjaki svetujejo, kdaj je najpametneje potovati na morje in nazaj