Petek,
30. 5. 2014,
12.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Škotska kampanja neodvisnost

Petek, 30. 5. 2014, 12.20

8 let

Začela se je kampanja o Škotski (ne)odvisnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na Škotskem se je začela uradna kampanja pred referendumom 18. septembra o morebitni odcepitvi od britanskega Združenega kraljestva. Ankete kažejo, da so podporniki neodvisnosti v manjšini.

Glede na zadnje ankete je tistih, ki so proti samostojnosti, od 40 do 50 odstotkov, medtem ko jih od 30 do 37 odstotkov škotsko neodvisnost podpira. Velik odstotek neodločenih bi lahko bili jeziček na tehtnici.

Škotska vlada bo ljudi poskušala prepričati o podpori neodvisnosti, vlada v Londonu pa bo prizadevanja usmerila v nasprotno smer.

Škotska neodvisnost postavlja pod vprašaj sedež Londona v Varnostnem svetu Britanske glavne politične stranke že ves čas družno svarijo pred posledicami morebitne razdružitve, predvsem gospodarske. Po njihovem mnenju je Škotska lahko bogatejša in vplivnejša samo kot del Združenega kraljestva.

Prav tako bi morebitna škotska samostojnost oslabila britansko diplomacijo in pod vprašaj postavila stalni sedež Velike Britanije v Varnostnem svetu Združenih narodov, opozarjajo poznavalci. Britanska vlada pod vodstvom premiera Davida Camerona želi prepričati tudi z argumentom, da je Velika Britanija ena od najuspešnejših družbenih in političnih zvez na svetu.

Nafta bi Škotsko uvrstila med najbogatejše države Na drugi strani škotski prvi minister Alex Salmond iz Škotske nacionalne stranke (SNP) meni, da bi samostojnost in s tem tudi nazor nad nafto v Severnem morju Škotsko uvrstila med najbogatejše države na svetu. Meni tudi, da je napočil čas, da Škoti samo odločajo o svoji usodi, brez "okov" britanskega parlamenta s sedežem v Londonu.

16 tednov pred referendumom imata oba tabora za svojo predreferendumsko kampanjo natančno določen znesek, 1,5 milijona britanskih funtov (1,85 milijona evrov).

Pobudo za referendum o samostojnosti Škotske je dala SNP, ki je leta 2011 slavila na škotskih parlamentarnih volitvah. Referendumsko vprašanje z možnima odgovoroma "da" ali "ne" se bo glasilo: Ali naj Škotska postane samostojna država?

Glasujejo lahko vsi, ki živijo na Škotskem in so starejši od 16 let Pravico do udeležbe na referendumu bodo imeli vsi, ki so stari 16 let ali več in živijo na Škotskem. To pomeni, da okoli 800.000 Škotov, ki živijo v drugih predelih Združenega kraljestva, ne bo moglo voliti, okoli 400.000 ljudi, ki prihajajo iz drugih predelov Velike Britanije, zdaj pa živijo na Škotskem, pa bo to pravico imelo.

Referenduma se bodo lahko udeležili tudi pripadniki vojske, ki so na misijah v tujini in imajo volilno pravico na Škotskem, poroča britanski BBC.