Petek,
7. 3. 2014,
17.51

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Rusija Ukrajina sankcije

Natisni članek

Petek, 7. 3. 2014, 17.51

8 let, 3 mesece

Za Rusijo "jezik sankcij in groženj" EU nesprejemljiv

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Rusija je opozorila Evropsko unijo, da bo na morebitno uvedbo ostrih sankcij zaradi krize v Ukrajini odgovorila z enakimi ukrepi. Morebitne sankcije EU je označila za nekonstruktivno stališče.

Glede zamrznitve pogovorov o vizumski liberalizaciji, za kar so se v četrtek odločili voditelji članic EU na izrednem vrhu, so na ruskem zunanjem ministrstvu izrazili začudenje.

"Ko si mednarodna skupnost prizadeva, da bi po svojih najboljših močeh rešila krizo v Ukrajini, Evropska unija sprejme nekonstruktivno stališče in se odreče sodelovanju z Rusijo na ključnih področjih, vključno z vizumsko liberalizacijo in podpisom novega temeljnega sporazuma," je zapisalo rusko zunanje ministrstvo.

"Evropska unija zamudila priložnost" V Moskvi so zatrdili, da se Rusija na to odločitev EU za zdaj ne bo odzvala in ne bo sprejela povračilnih sankcij. Hkrati so opozorili, da "je za Rusijo jezik sankcij in groženj nesprejemljiv; če bodo tovrstna sredstva uporabljena, bo odgovor primerljiv".

Rusija meni, da je Evropska unija na izrednem vrhu voditeljev članic "zamudila priložnost, da bi objektivno in pošteno ocenila dogodke v Ukrajini". Dodali so, da so odločitve vrha "v nasprotju z zdravo pametjo".

Podobno so na ruskem zunanjem ministrstvu ocenili tudi odločitev zveze Nato, da zaustavi praktično sodelovanje z Rusijo. "Odločitev Nata dokazuje pristranski pristop glede ugotavljanja vzrokov in posledic dogodkov v Ukrajini," je dejal predstavnik zunanjega ministrstva.

Opozoril je še, da bi bilo vpletanje "dejavnika Nato" v težke in krhke razmere v Ukrajini zelo nevarno. "To bi še okrepilo napetosti in zmanjšalo možnosti za normalizacijo situacije," je še dodal ruski diplomat.