Torek,
31. 7. 2018,
20.09

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

1

Natisni članek

Donald Trump Paul Manafort sojenje Rusija

Torek, 31. 7. 2018, 20.09

5 let, 9 mesecev

V Virginii se je začel sodni proces proti nekdanjemu šefu Trumpove kampanje Paulu Manafortu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

1

Paul Manafort | Paul Manafort odklanja sodelovanje v zameno za priznanje krivde in nižjo kazen. | Foto Reuters

Paul Manafort odklanja sodelovanje v zameno za priznanje krivde in nižjo kazen.

Foto: Reuters

V ameriški zvezni državi Virginia se je začel sodni proces proti nekdanjemu šefu kampanje Donalda Trumpa Paulu Manafortu zaradi davčnih utaj in bančnih prevar.

Najprej izbirajo porotnike, proces, med katerim po sodnikovem ukazu ne smejo omenjati predsednika Trumpa, pa naj bi trajal okoli mesec dni.

Gre za prvi sodni proces zaradi preiskave ruskega vpletanja v ameriške volitve 2016, čeprav na njem ne bo govora o tem. Posebni tožilec Robert Mueller je v okviru preiskave ruskega vpletanja naletel na Manafortova kazniva dejanja, ki z volitvami na prvi pogled niso povezana. Proti njemu je vložil 18 točk obtožnice, ker Manafort odklanja sodelovanje v zameno za priznanje krivde in nižjo kazen.

Donald Trump | Foto: Reuters Foto: Reuters

Manafortu v primeru poraza na sodišču grozi dosmrtni zapor, sodili pa mu bodo še enkrat jeseni v prestolnici Washington, in sicer, ker naj bi deloval kot neregistrirani agent tuje vlade, v tem primeru Ukrajine nekdanjega odstavljenega predsednika Viktorja Janukoviča. Trump je Manaforta leta 2016 po treh mesecih odpustil, ker je bil pritisk novic o sodelovanju s proruskimi silami Ukrajine premočan.

Sodnik: Ne omenjajte Trumpa

Sodnik T. S. Ellis je tožilcem in obrambi zabičal, da priče Trumpa ne smejo omenjati, da ne bo predsodkov. ZDA so danes močno razdeljena in Trumpovi podporniki bodo najverjetneje odločili v prid Manafortu, preostali pa v prid tožilstvu. Območje Alexandrie na severu Virginije blizu Washingtona je proti Trumpu, kar se bo na koncu pokazalo tudi pri sestavi porote.

Po drugi strani mora biti odločitev porote soglasna. Če ne bo soglasja, bo proces razveljavljen in tožilci bodo morali razmisliti, ali bodo zahtevali novega. Lahko se seveda zgodi tudi, da bo porota Manaforta soglasno oprostila vseh točk obtožnice.

Donald Trump
Novice Trumpa opozorili pred nasiljem nad novinarji