Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 8. 2011,
11.15

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Libija spopadi

Sobota, 27. 8. 2011, 11.15

5 let, 8 mesecev

V Tripoliju po burni noči spet mirno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Po noči, zaznamovane z bombnimi eksplozijami in spopadi med protirežimskimi uporniki in silami libijskega voditelja Moamerja Gadafija, so se razmere v Tripoliju umirile.

Uporniki so medtem prevzeli nadzor nad pomembnim mejnim prehodom na libijsko-tunizijski meji, še vedno pa ni znano, kje se nahaja Gadafi.

Proti upornikom se zdaj borijo gverilsko

Po silovitih spopadih z uporniki v Tripoliju minuli teden so Gadafijeve sile po besedah upornikov izbrale drugačno taktiko. Proti upornikom se zdaj borijo gverilsko, z manjšimi, nepredvidljivimi napadi iz skrivališč. "Ne vemo, kje se skrivajo Gadafijevi možje," je priznal vodja ene od uporniških skupin Abdelhamid Agleu.

Začeli so z evakuacijo tujcev Zaradi nevarnih razmer je Mednarodna organizacija za migracije (IMO) začela z evakuacijo tujcev iz libijske prestolnice. Prva ladja s tujci, večinoma Alžirci in Egipčani, je po 30-urni plovbi prispela v Bengazi. Na krovu ladje je bilo prav tako osem političnih zapornikov in humanitarni delavci.

IMO napoveduje, da bo evakuacije tujcev z zahoda na bolj varen vzhod Libije nadaljeval v naslednjih dneh. Iz Bengazija je tako v petek proti Tripoliju odplula še ena ladja, ki bo v prestolnico prepeljala 50 humanitarnih delavcev, prav tako pa hrano, zdravila in druge nujne potrebščine.

Uporniki prevzeli nadzor nad letališčem

Še v petek zvečer so uporniki sicer zatrjevali, da po torkovem zavzetju Gadafijeve rezidence nadzorujejo že 95 odstotkov Tripolija. Ne glede na to niso zanikali, da nekatere mestne četrti, kot Abu Salim in Salahedin, še vedno obvladujejo Gadafijeve sile.

Še pred kratkim so spopadi divjali tudi v okolici letališča v Tripoliju, ki so ga Gadafijeve sile obstreljevale z raketami in granatami. A danes so uporniki sporočili, da so "popolnoma prevzeli nadzor" nad njim. Po njihovih besedah se nekaj skupin Gadafijevih mož sicer še nahaja v bližini letališča, a "ne veliko".

Nato nadaljuje z obstreljevanjem Sirte Zveza Nato pa medtem nadaljuje z obstreljevanjem ciljev na območju Gadafijevega rojstnega kraja Sirta, ki ga še vedno nadzorujejo Gadafijeve sile. V zadnjih 24 urah so uničili 15 vozil Gadafijevih mož in štiri druge objekte, napad na mesto pa pripravljajo tudi libijski uporniki.

Pomemben mejni prehod v rokah upornikov

Po drugi strani je upornikom, ki se sklicuje na tunizijsko državno tiskovno agencijo, uspelo zavzeti strateško pomemben mejni prehod Ras Adždir med Libijo in Tunizijo.

Uporniki sicer že nadzorujejo nekatere druge mejne prehode na libijsko-tunizijski meji, a je Ras Adždir posebno pomemben. Gre namreč za ključni mejni prehod med državama, osvojitev katerega bo upornikom močno olajšala oskrbo z nujnimi potrebščinami iz Tunizije.

Je Gadafi prebegnik v Alžirijo? Prav tako je zavzetje Ras Adždirja pomembno, ker otežuje možnosti Gadafija za pobeg iz Libije. Ugibanja o tem, kje se skriva sam libijski voditelj, se namreč še vedno nadaljujejo. Po podatkih upornikov bi lahko v petek prebegnil iz Libije v Alžirijo.

V petek zjutraj je namreč šest blindiranih mercedesov doseglo Gadames na libijsko-alžirski meji, v vozilih pa naj bi se nahajali libijski visoki državni uradniki, med njimi morda tudi Gadafi s sinovi.

Vse do meje je vozila spremljal vojaški konvoj, uporniki pa mu niso mogli slediti zaradi pomanjkanja orožja in streliva.

Alžirija se v notranje zadeve Libije ne bo vmešavala Informacije doslej niso potrdili ne alžirski ne libijski uradni viri. Tiskovni predstavnik alžirskega zunanjega ministrstva Amar Belani je ob tem le zatrdil, da vodi Alžirija do Libije politiko nevtralnosti in se na nikakršen način ne vmešava v notranje zadeve svoje sosede.

Alžirija sicer ni priznala libijskega prehodnega nacionalnega sveta upornikov in ni nikoli uradno zahtevala Gadafijevega odstopa.

Ne spreglejte