Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 5. 2011,
19.50

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sirija protivladni protesti

Petek, 20. 5. 2011, 19.50

3 leta, 11 mesecev

V protivladnih protestih v Siriji smrtne žrtve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sirske varnostne sile so ubile najmanj 34 ljudi, med njimi otroka, ki so se udeležili protivladnih protestov.

Protesti proti režimu predsednika Bašarja al Asada, ki trajajo že dva meseca, so se po vsej državi zvrstili po petkovi molitvi, varnostne sile pa so se nanje ponovno ostro odzvale. V protivladnih protestih je bilo 12 ljudi, med njimi otrok, ubitih v mestu Homs, 15 ljudi pa v mestu Maret al Naman v bližini mesta Idlib na zahodu Sirije, so povedali aktivisti. Dva sta življenje izgubila v provinci Dara, žarišču demonstracij, ki so Sirijo zajele 15. marca. En protestnik je umrl v predmestju Damaska Daraji, eden v mestu Latakija, dva v mestu Deir Ezor in eden v mestu Hama. Demonstrante v Damasku naj bi policija razgnala Protesti so potekali tudi v drugih regijah, vključno z mestom Banias, kjer so varnostne sile po navedbah prič streljale na množico protestnikov. Ali je tudi tam prišlo do smrtnih žrtev, še ni jasno. Demonstracije naj bi izbruhnile tudi v središču glavnega mesta Damask, a je vojska zbrane protestnike hitro pregnala. Protesti so potekali tudi v regiji Ain Arab na severu države, kjer živijo pretežno Kurdi, ter v mestih in vaseh na severovzhodu Sirije.

Po podatkih organizacij za človekove pravice in Združenih narodov naj bi v Siriji v dveh mesecih umrlo najmanj 850 ljudi, okoli 8000 pa naj bi jih končalo v zaporih.

Human Rights Watch poziva Libanon, naj Sircev ne vračajo v Sirijo Mednarodna človekoljubna organizacija Human Rights Watch je pozvala Libanon, naj Sircev, ki bežijo pred nasiljem, ne zapirajo niti ne vračajo v Sirijo. Kot so poudarili v sporočilu za javnost, jim morajo podeliti vsaj začasni azil. Pojasnili so, da so libanonske varnostne sile od 15. maja priprle vsaj devet Sircev in enega otroka zaradi nezakonitega prehoda meje.

Agencija ZN za begunce UNHCR je sporočila, da je minuli teden v Libanon zbežalo najmanj 1400 Sircev, med njimi veliko žensk in otrok. Libanon pa je sporočil, da je od konca aprila na sever države prišlo kakih 5500 sirskih beguncev.

ZDA s številnimi sankcijami zoper najvišje predstavnike ZDA so zaradi nasilja nad protestniki v sredo proti nekaterim najvišjim predstavnikom Damaska s predsednikom al Asadom na čelu uvedle najnovejši niz sankcij. ZDA so sankcije proti nekaterim posameznikom iz sirskega državnega vrha, med drugim proti predsednikovemu bratu Maherju al Asadu, ki poveljuje oklepni diviziji, uvedle že 30. aprila.

Obama pohvalil pogum sirskega ljudstva za upor Ameriški predsednik Barack Obama pa je v četrtek v govoru o vstajah v arabskem svetu sirskega predsednika pozval, naj popelje državo v demokracijo ali pa se umakne s poti. Pohvalil je pogum sirskega ljudstva za upor proti zatiranju in kritiziral vladno izbiro odgovora v obliki pobijanja in množičnih aretacij.

Ne spreglejte