Četrtek,
30. 5. 2019,
7.01

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,34

9

Natisni članek

Madžarska Donava nesreča nesreča policija turisti

Četrtek, 30. 5. 2019, 7.01

4 leta, 11 mesecev

Tragedija na Donavi: ladja se je potopila v sedmih sekundah #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,34

9

Na Donavi v Budimpešti je v sredo zvečer potonila turistična ladja, pri čemer je umrlo sedem turistov iz Južne Koreje, 21 jih še pogrešajo, so sporočile madžarske oblasti. Nesreča se je zgodila blizu zgradbe madžarskega parlamenta v središču prestolnice.

Fotogalerija
1 / 9

Po poročanju madžarskih medijev je dvonadstropna turistična ladja okoli 21.15 v močnem nalivu trčila v večjo rečno križarko. Madžarska policija je objavila posnetek varnostne kamere na mostu, na katerem je videti trčenje ladij.

V nesreči ladje na Donavi je umrlo sedem turistov. Novinarka: Petra Vehovar/Video: Planet.


"Potopila se je v sedmih sekundah," je o turistični ladji povedal predstavnik policije Adrian Pal. Policija je že sprožila kazensko preiskavo ene najhujših ladijskih nesreč na Madžarskem.

Posnetek varnostne kamere, na katerem je videti trčenje ladij:

Na krovu turistične ladje je bilo po podatkih južnokorejskega zunanjega ministrstva 33 južnokorejskih državljanov, sedem jih je v nesreči umrlo, kar so potrdile tudi madžarske oblasti.

Tiskovni predstavnik madžarske policije Kristof Gal je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil, da po zadnjih informacijah pogrešajo 21 ljudi. Med njimi je tudi otrok.

Prizorišče nesreče na Donavi | Foto: Reuters Foto: Reuters Na 26-metrski ladji z imenom Mermaid sta bila tudi dva madžarska člana posadke.

Sedem potnikov so zaradi podhladitve in šoka prepeljali v bolnišnico, njihovo stanje pa je stabilno. Štirinajst potnikov je na varnem.

Rečni promet je do nadaljnjega ustavljen. Reševalcem težave povzročata močan rečni tok in temperatura vode, ki ima po poročanju tujih medijev trenutno deset stopinj Celzija. Na delu so potapljači, pogrešane pa iščejo tudi z radarjem več kilometrov vzdolž reke.

V Budimpešto prihajajo južnokorejski reševalci

Južnokorejsko zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da so v Budimpešto poslali 18-člansko skupino za hitro odzivanje, ki bo pomagala v reševalni operaciji. Predsednik države Mun Džae In je hkrati sestavil vladno skupino za odziv in odredil, da morajo biti v pomoč reševalni operaciji na voljo vsa razpoložljiva sredstva.

Po poročanju lokalnih medijev so reševalci po več urah potopljeno ladjo našli v bližini Margaretinega mostu. Gre za enega od glavnih mostov na Donavi, ki povezuje oba predela Budimpešte.

Prizorišče nesreče na Donavi | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ladja hitro potonila

Turistična ladja, katere zmogljivost je 60 potnikov, je v lasti budimpeškega podjetja Panorama Deck. "Mobilizirali smo vse vire za reševanje človeških življenj," so sporočili iz podjetja. Dodali so, da je bila ladja redno servisirana in pred nesrečo ni imela nobenih vidnih tehničnih napak. "Šlo je za rutinsko vožnjo," je pojasnil tiskovni predstavnik podjetja Panorama Deck Mihaly Toth.

Prizorišče nesreče na Donavi | Foto: Reuters Foto: Reuters

Dodal je, da za zdaj ne vedo, kaj se je zgodilo, da so pristojne oblasti uvedle preiskavo in da je do zdaj znano le, da je ladja hitro potonila. 

Ogledovanje znamenitosti z ladje je izjemno priljubljeno

Donava teče skozi madžarsko prestolnico in jo deli na dva mestna predela, Buda in Pest. Turistično ogledovanje največjih budimpeških znamenitosti z ladje je med turisti izredno priljubljeno.

Madžarski minister za notranje zadeve Sandor Pinter in državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ildiko Horvat sta po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI že obiskala kraj nesreče in družinam žrtev izrekla sožalje.

Prizorišče nesreče na Donavi | Foto: Reuters Foto: Reuters Iz madžarskega registra ladij je razvidno, da je ladja, ki je bila prvotno zgrajena leta 1949 v Sovjetski zvezi, v 80. letih preteklega stoletja dobila na Madžarskem izdelan nov motor, na spletni strani poroča Reuters.

Prizorišče nesreče na Donavi | Foto: Reuters Foto: Reuters Prizorišče nesreče na Donavi | Foto: Reuters Foto: Reuters Prizorišče nesreče na Donavi | Foto: Reuters Foto: Reuters