Sreda,
30. 4. 2014,
13.44

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Ukrajina

Natisni članek

Sreda, 30. 4. 2014, 13.44

8 let, 3 mesece

V Kijevu strah pred rusko invazijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Začasni ukrajinski predsednik je danes sporočil, da je ukrajinska vojska zaradi možnosti invazije ruskih enot, ki so nakopičene na meji, v polni bojni pripravljenosti.

Na nemirnem vzhodu Ukrajine so medtem oboroženi separatisti zasedli nova poslopja, nemška kanclerka Angela Merkel pa je Rusiji zagrozila z novimi sankcijami. Kot je na srečanju z guvernerji regij v Kijevu dejal Turčinov, obstaja "resnična grožnja, da bo Rusija začela vojno z Ukrajino" in da je zato ukrajinska vojska v polni bojni pripravljenosti. Po njegovih besedah obstajajo poskusi destabilizacije razmer v več mestih na jugu in vzhodu države, kot so Harkov, Odesa, Zaporožje, Herson in Mikolajev.

Ukrajinska obveščevalna služba SBU je sporočila, da so odkrili skupino saboterjev, ki so v mestu Mikolajev pripravljali bombni napad ob praznovanju zmage 9. maja. Kot so dodali, naj bi eksplozijo bombe načrtovali med polaganjem vencev na spomenik druge svetovne vojne.

Proruski uporniki zasedajo že več kot deset mest na vzhodu Ukrajine Oboroženi separatisti pa so na vzhodu Ukrajine zasedli nova vladna poslopja. V Lugansku so zasedli regionalni sedež policije, v mestu Gorlivka v sosednji regiji Doneck pa so oboroženi zamaskiranci zasedli tamkajšnji sedež policije in mestno hišo. Proruski uporniki tako zasedajo že več kot deset mest na vzhodu Ukrajine, najbolj dejavni pa so v regiji Doneck, kjer ležita mesti Doneck in Slavjansk.

Potem ko sta EU in ZDA v ponedeljek zaradi zaostrovanja razmer na vzhodu Ukrajine proti Rusiji uvedli nove sankcije, je ruski predsednik Vladimir Putin v torek zvečer opozoril, da bi to lahko vplivalo na zahodna energetska podjetja, ki sodelujejo v ruskem gospodarstvu. Za zdaj sicer potrebe po povratnih sankcijah ne vidi.

Danes pa je Putin izrazil pričakovanje, da bodo opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), ki jih od petka na vzhodu Ukrajine zadržujejo proruski uporniki, kmalu lahko neovirano zapustili območje.

Da bi bila izpustitev opazovalcev pomemben znak za deeskalacijo razmer, je danes na srečanju z japonskim premierjem Šinzom Abejem v Berlinu poudarila nemška kanclerka Angela Merkel. Obenem je sicer dodala, da mora Rusija storiti še več, vključno z zagotovitvijo ukrajinskih predsedniških volitev 25. maja, v nasprotnem primeru pa zagrozila z novimi sankcijami proti Moskvi.

Lavrov: Sankcije ZDA in EU ne bodo pripomogle k rešitvi krize Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je med obiskom v Nikaragvi ocenil, da so sankcije ZDA in EU "brez kančka zdrave pameti" in da ne bodo pripomogle k rešitvi ukrajinske krize, glede katere se je ponovno zavzel za mirno rešitev s pogajanji. Lavrov naj bi si sicer na turneji po Latinski Ameriki prizadeval pridobiti mednarodno podporo za ravnanje Rusije v ukrajinski krizi.

Ameriški državni sekretar John Kerry pa je bil v torek ponovno kritičen do početja Rusije, ki po njegovih besedah danes igra po svojih pravilih. "Rusija želi z okupacijo Krima in destabilizacijo vzhodne Ukrajine spremeniti varnostno podobo vzhodne in srednje Evrope," je na konferenci Atlantskega sveta z naslovom K celoviti in svobodni Evropi dejal Kerry in poudaril, da se je zavezništvo znašlo pred ključnim trenutkom, ki zahteva enotnost članic Nata.

Mednarodni denarni sklad (IMF) naj bi še danes sprejel dokončno odločitev o finančni pomoči Ukrajini. Marca je IMF napovedal, da bi lahko pomagal začasni vladi v Kijevu s 27 milijardami ameriških dolarjev za premostitev finančnih težav. Čeprav bo to morda olajšalo soočanje s finančno krizo, pa je vprašanje, ali bo pomirilo napetosti v državi.