Torek,
20. 2. 2018,
17.50

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Avstrija

Torek, 20. 2. 2018, 17.50

6 let, 2 meseca

V Avstriji svobodnjaki znova obtoženi protisemitizma

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Norbert Hofer | Foto Reuters

Foto: Reuters

V Avstriji so se le nekaj tednov po tem, ko je moral odstopiti visok kandidat Udo Landbauer, na račun svobodnjakov (FPÖ) pojavile nove obtožbe zaradi protisemitizma. Avstrijski tednik Falter danes namreč poroča, da so v pesmarici študentske bratovščine Bruna Sudetia odkrili podobna protisemitska besedila, kot se je to zgodilo pred tedni.

Bratovščino Bruna Sudetia vodi Herwig Götschober, ki velja za tesnega prijatelja zdajšnjega avstrijskega ministra za transport in predsedniškega kandidata svobodnjakov leta 2016 Norberta Hoferja. Götschober je v odzivu prek tiskovne službe ministrstva za transport za Falter sporočil, da ni vedel za sporna besedila, in hkrati kategorično zavrnil vsebino. Götschober je zaposlen v kabinetu ministra, zato so nekatere opozicijske stranke Hoferja že pozvale, da mora Götschober zapustiti ministrstvo.

"Stari Germani, lahko pridemo do sedmih milijonov"

Pesmarica bratovščine naj bi med drugim vsebovala besedilo: "V njihovo sredino prihaja Jud Ben Gurion. Pohodite plin, stari Germani, lahko pridemo do sedmih milijonov." Holokavst med drugo svetovno vojno je namreč zahteval življenja šestih milijonov Judov, od katerih so jih večino usmrtili s plinom v nacističnih koncentracijskih taboriščih. David Ben Gurion je bil prvi premier izraelske države.

Pesmi slavijo smrt Judov in obžalujejo, da je bila Avstrija "ločena" od Nemčije

V pesmarici naj bi bile tudi pesmi Hansa Baumana, ki jih je ta spisal za nacistične podmladke. Preostala besedila v pesmarici slavijo smrt Judov in obžalujejo, da je bila Avstrija "ločena" od Nemčije. V vodstvu FPÖ vztrajajo, da zavračajo vse oblike nacizma, protisemitizma in rasizma.

Zadnja objava sporne pesmarice se je pojavila le nekaj dni po tem, ko so svobodnjaki imenovali svojo komisijo zgodovinarjev, ki naj bi se ukvarjala z njihovo preteklostjo. Prav tako se je pojavila le nekaj tednov pred 80. obletnico priključitve Avstrije tretjemu rajhu.