Nedelja,
20. 10. 2013,
12.53

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Jovanka Broz

Nedelja, 20. 10. 2013, 12.53

2 leti, 11 mesecev

Umrla je Jovanka Broz

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vdova nekdanjega predsednika nekdanje Jugoslavije Jovanka Broz je danes umrla v Beogradu v 89. letu starosti.

Jovanka Broz je bila v bolnišnici v težkem zdravstvenem stanju od 23. avgusta, umrla pa je danes ob 11.45 zaradi zastoja srca. V klinični center so jo sprejeli po lažjem infarktu 23. avgusta letos, kamor so jo pripeljali v polzavestnem stanju in dehidrirano. O poslabšanju njenega zdravja so nato poročali konec septembra. Da je v komi in da diha s pomočjo aparatov, pa so iz bolnišnice sporočili 27. septembra.

Srbska vlada se bo v ponedeljek sestala in oblikovala organizacijski odbor za njen pogreb, je sporočil minister za zunanjo in notranjo trgovino ter telekomunikacije Rasim Ljajić. Kot je pojasnil, bo odbor določil kraj in datum pogreba.

Verjetno bo pokopana v Hiši cvetja, a v drugem prostoru kot Tito Kot je dodal, se bodo verjetno odločili, da bo pokopana v Hiši cvetja, v prostoru zraven tistega, kjer je pokopan njen mož Tito, je še pojasnil. Dodal je, da se s člani njene družine dogovarjajo o poteku pogreba.

Kot na svoji spletni strani pojasnjuje srbski časnik Blic, je vlada omenjeno odločitev o pokopu v sosednjem prostoru v Hiši cvetja v soglasju z njenimi svojci že sprejela, saj bi bil pokop v kripti Hiše cvetja zapleten zaradi devet ton težke marmorne plošče, pa tudi zakonskih postopkov, saj je Hiša cvetja narejena kot mavzolej. Da bi bila pokopana ob Titu, je bila sicer zadnja želja zdaj že pokojne Jovanke.

"Odhaja ena zadnjih najbolj zanesljivih prič naše skupne države" Srbski premier Ivica Dačić je družini pokojne danes že izrazil obžalovanje v telegramu. V njem je zapisal, da z njeno smrtjo "odhaja tudi ena zadnjih najbolj zanesljivih prič naše skupne države, ki je to dejstvo plačala s pregonom". Obžaloval je, da so se zgodovinske krivice, ki so ji bile storjene, začele popravljati šele pred koncem njenega življenja. Dodal je še, da srbska vlada meni, da mora biti pokopana ob svojem možu Josipu Brozu – Titu in "da bodo v tem smislu sprejeli ustrezne odločitve".

Jovanka Broz se je rodila leta 1924 v Liki. Leta 1952 se je poročila s takratnim jugoslovanskim predsednikom Josipom Brozom Titom, s katerim je ostala vse do njegove smrti leta 1980. Od njegove smrti je živela v stanovanju na beograjskih Dedinjah, stran od oči javnosti in precej skromno. Mediji so v preteklih letih večkrat poročali o njenih finančnih težavah.