Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 10. 2023,
8.13

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

Natisni članek

premier Kitajska Li Keqiang

Petek, 27. 10. 2023, 8.13

6 mesecev, 1 teden

Umrl nekdanji kitajski premier Li Kečjang

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22
Li Keqiang | Li je bil eden redkih visokih uradnikov, ki ni pripadal ožjemu krogu Šijevih zaveznikov. V zadnjih letih je bil tako v najvišjem kitajskem vodstvu precej osamljen. | Foto STA

Li je bil eden redkih visokih uradnikov, ki ni pripadal ožjemu krogu Šijevih zaveznikov. V zadnjih letih je bil tako v najvišjem kitajskem vodstvu precej osamljen.

Foto: STA

V 69. letu starosti je umrl nekdanji kitajski premier Li Kečjang, reformam naklonjeni birokrat, ki so ga nekoč v državi napovedovali kot prihodnjega voditelja Kitajske, a ga je nato zasenčil trenutni predsednik Ši Džinping. Po poročanju kitajskih medijev je Li v četrtek doživel srčni infarkt, umrl pa je malo po polnoči.

Li je bil sin manjšega partijskega uradnika v revni vzhodnokitajski provinci Anhui. Na univerzi v Pekingu je diplomiral iz prava ter postopoma napredoval do najvišjega uradnika vladajoče komunistične partije v provincah Henan in Liaoning. Pozneje je postal tudi namestnik takratnega predsednika vlade Ven Džiabaa.

Li in Ši sta nekoč veljala za favorita za naslednika takratnega predsednika in vodje komunistične partije Hu Džintaa. V boju med politikoma je zmagal Ši, Li pa se je moral zadovoljiti s položajem predsednika vlade, ki ga je zasedal od leta 2013 do marca letos, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Njegova gospodarska politika, imenovana likonomika, ki je temeljila na strukturnih reformah in zmanjšanju dolga, si je prizadevala zmanjšati odvisnost Kitajske od rasti, ki jo poganja dolg, in gospodarstvo usmeriti k samozadostnosti. Toda do leta 2016 so v partiji opustili likonomiko v korist Šijevih gospodarskih idej, poroča britanski BBC.

Li je bil sicer eden redkih visokih uradnikov, ki ni pripadal ožjemu krogu Šijevih zaveznikov. V zadnjih letih je bil tako v najvišjem kitajskem vodstvu precej osamljen.

O njegovih zdravstvenih težavah se je govorilo že več let. Diplomati so na primer v zaupnih pogovorih poročali, da je moral med obiski v tujini v svoj urnik vedno vključiti dolge odmore za počitek, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

raketa
Novice Kitajska začela graditi Nebeško palačo v vesolju
Novice Li Keqiang postal novi kitajski premier
Peking
Novice Država, ki želi nadzorovati svet
Ši Džinping
Novice Ši Džinpingu že tretji mandat na čelu države
Ne spreglejte