Sreda,
18. 2. 2015,
13.49

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Ukrajina vojska Rusija

Natisni članek

Sreda, 18. 2. 2015, 13.49

8 let, 3 mesece

Ukrajinska vojska se umika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Po vojaških uspeh proruskih separatistov v mestu Debalcevo na vzhodu Ukrajine se je ukrajinska vojska začela umikati iz tega strateško pomembnega mesta. To je potrdil tudi ukrajinski predsednik.

Umik vojske se je začel ob 6. uri, številni ukrajinski vojaki pa so se umikali peš in bili pri tem tarča obstreljevanja.

Umik je potrdil tudi ukrajinski predsednik Petro Porošenko. Kot je pojasnil, je Debalcevo, ki je strateško pomembno mesto, do zdaj načrtovano in organizirano zapustilo približno 80 odstotkov vojakov in pripadnikov narodne garde. Danes pričakujejo odhod še dveh skupin. Od 2.000 vojakov jih naj bi bilo po trditvah predsednika ranjenih le okoli 30.

Zbegali Ruse Povedal je še, da je sam v torek zvečer odredil umik sil iz mesta in da danes odhaja na fronto na vzhod Ukrajine, kjer se bo sestal s tistimi, ki so zapustili Debalcevo.

Kot je v današnjem zvočnem posnetku, ki ga je objavil njegov urad, še presodil ukrajinski predsednik, je umik vladnih sil iz Debalceva "zbegal Rusijo, ki je še včeraj zahtevala, da ukrajinski vojaki odložijo orožje, dvignejo belo zastavo in se predajo".

Separatisti začeli umikati težko orožje Proruski separatisti so v torek prevzeli nadzor nad večino ključnih prometnih vozlišč v Debalcevu. Spopadi so se nadaljevali tudi ponoči. Po navedbah separatistov so se številni ukrajinski vojaki predali in so zdaj v njihovem ujetništvu.

Separatisti so danes sporočili, da so začeli umikati težko orožje s fronte, kot to predvideva nedavni dogovor o premirju. Še v torek sta obe strani zatrjevali, da umika težkega orožja ne bo, ker prekinitev ognja ni v celoti uveljavljena.