Sreda,
11. 3. 2015,
18.52

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Ukrajina Vladimir Putin Rusija

Natisni članek

Sreda, 11. 3. 2015, 18.52

8 let, 3 mesece

Ukrajinska pilotka v ruskem zaporu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Vojaška pilotka Nadja Savčenko je postala simbol ukrajinskega boja proti Rusiji.

33-letna Ukrajinka Nadja Savčenko je bila prva vojaška pilotka v svoji državi. Ko se je začela ukrajinska kriza, se je pridružila prostovoljcem enote Aidar in se borila za svojo državo. Zdaj je postala simbol ukrajinskega boja proti Rusiji. Zaprta je v ruskem zaporu, obtožena, da je v Ukrajini ubila dva ruska novinarja.

Vztrajala, da jo sprejmejo na vojaško akademijo A Nadja je borka. Bila je edina ženska med ukrajinskimi četami v Iraku. Ko se je vrnila v domovino, je vztrajala, da želi študirati na prestižni akademiji za vojaško letalstvo v Harkovu, ki je bila do tedaj dostopna le moškim. Toliko časa je pošiljala zahteve na obrambno ministrstvo, da so ji nazadnje ugodili.

Bila je med protestniki na Maidanu, kjer sta s sestro Vero s hrano in šotori oskrbovali protestnike. Ko so izbruhnili spopadi na vzhodu države, je zaprosila za premestitev v to pokrajino, a so jo zavrnili. Zato je vzela dopust in se tja odpravila kot prostovoljka. Čeprav je bila v ukrajinski vojski pilotka helikopterja, je po navedbah njene sestre Vere v vzhodni Ukrajini pomagala kot inštruktorica prostovoljcev.

Ugrabljena v Vzhodni Ukrajini Osemnajstega junija lani je izginila. V kaotični bitki je po navedbah sestre, ki jo je na fronti tudi obiskala, ostala odrezana od svoje enote. Domnevno so jo ugrabili člani proruskih enot, čeprav zdaj Rusi trdijo, da so jo prijeli, ko je hotela nelegalno prečkati rusko-ukrajinsko mejo in zaprositi za azil. Tri tedne nihče ni vedel, kje je. Dokler se ni pojavila 8. julija v Rusiji, obtožena, da je dan pred svojo ugrabitvijo 17. junija ubila dva ruska novinarja Igorja Korneliuka in Antona Vološina, ki sta poročala o separatistih. Od tedaj je v ruskem zaporu, kjer ji želijo soditi za smrt novinarjev. Njen odvetnik trdi, da je bila v času smrti novinarjev že v ruskem ujetništvu, kar naj bi dokazovali lokacijski podatki njenega mobitela.

V času, ko je bila v zaporu, je bila na listi stranke Julije Timošenko izvoljena za ukrajinsko poslanko. V zaporu se je tako odpovedala vojaški službi, da je lahko sprejela poslansko mesto. V parlamentu so jo izbrali za eno od predstavnic Ukrajine na parlamentarnem zasedanju Sveta Evrope, da bi še pospešili pritisk evropskih vlad na Vladimirja Putina, naj ukrajinsko pilotko izpusti iz zapora.

Ogroženi zdravje in življenje Toda rusko sodišče ji je pred dnevi podaljšalo pripor do 13. maja, ko naj bi se začela obravnava. A mnogi se bojijo, da začetka obravnave ne bo doživela. Od 13. decembra gladovno stavka, shujšala je za 25 kilogramov in njena družina se boji, da bo umrla. Evropska komisarka za zunanje zadeve Federica Mogherini je ruske oblasti pozvala, naj jo izpustijo iz zapora, "saj sta ogroženi njeni zdravje in življenje".

Nadja se je zato odločila, da bo na priporočilo zdravnikov nekaj časa občasno spila nekaj požirkov piščančje juhe. "Fizično sem slabotna, a ne toliko, da bom umrla. Pila bom juho, da bom dovolj močna, da se bom bojevala še naprej," je prek odvetnika poslala na listku napisano sporočilo. Odločena je, da bo nadaljevala, dokler je ne bodo izpustili.

Putin: Ni vojni ujetnik O njeni izpustitvi so razpravljali celo na srečanju v Minsku pretekli mesec, ko so voditelji Francije, Ukrajine, Nemčije in Rusije poskušali rešiti ukrajinsko krizo. Bila je celo edini zapornik, ki so ga imensko navedli v pogovorih o izmenjavi ujetnikov. Čeprav je ukrajinski predsednik Petro Porošenko po sestanku zatrdil, da bo izpuščena, se to ni zgodilo.

Tiskovni predstavnik Vladimirja Putina je pozneje izjavil, da Nadja Savčenko ni bila zajeta v seznamu izmenjave ujetnikov, da ni vojni ujetnik, temveč je to kazenska zadeva, da so jo aretirali legitimno in da Putin zahteva, da o njeni nedolžnosti ali krivdi odloči sodišče.

"Raje mrtva v Ukrajini kot živa v Rusiji" V Rusiji jo v državnih medijih prikazujejo kot zločinko in morilko. V Ukrajini je junakinja. Predsednik države ji je pred dnevi dodelil najvišje državno odlikovanje, ker je "simbol ukrajinskega duha in junaštva". Med zadnjo sodno obravnavo je v rokah držala napis "Raje mrtva v Ukrajini kot živa v Rusiji".

V enem izmed pisem, ki jih je prek odvetnika poslala v javnost, je zapisala: "Ne morejo streti mojega duha. Človek, ki je rojen svoboden in ne kot suženj v ujetništvu, ne more živeti v ječi, še posebno če je nedolžen." Zato trdi, da bo vztrajala do svobode ali smrti.