Petek,
1. 12. 2017,
7.32

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

Rex Tillerson Donald Trump

Petek, 1. 12. 2017, 7.32

6 let, 4 mesece

Trump: Rex je tu. Je v zgradbi.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58
Rex Tillerson, Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Tiskovna predstavnica Bele hiše ni zanikala poročanja medijev, da so državnemu sekretarju Rexu Tillersonu šteti dnevi na položaju vodje ameriške diplomacije, predsednik Donald Trump pa se je odgovoru na to vprašanje izognil.

Po navedbah medijev naj bi Tillersona zamenjal direktor obveščevalne agencije Cia Mike Pompeo. Nekdanji poslovnež in kongresnik iz Arkansasa Pompeo je glede nekaterih perečih zunanjepolitičnih vprašanj bolj na Trumpovi strani kot Tillerson. Če bi Pompeo postal ameriški državni sekretar, bi ga na čelu Cie zamenjal senator iz Arkansasa Tom Cotton, ki je odločen zagovornik Trumpove zunanje politike v kongresu. Menjava naj bi se po poročanju nekaterih ameriških medijev zgodila že decembra ali pa januarja.

New York Times je prvi poročal, da je Bela hiša že pred mesecem dni Trumpu pripravila predlog za zamenjavo Tillersona, ki naj bi predsednika oktobra označil za bedaka. Trump do zdaj še ni sprejel odločitve.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Huckabee Sanders je dejala, da nameravata predsednik in državni sekretar sodelovati za dokončanje do zdaj izjemnega leta ter da še naprej vodi zunanje ministrstvo. "Rex je tu. Je v zgradbi," je na novinarsko vprašanje o tem, ali namerava Tillersona zamenjati, Sandersova citirala Trumpa.

Tillerson ugibanja o svoji odstavitvi označil za smešna

Ameriški državni sekretar Rex Tillerson je danes medijska ugibanja o svoji skorajšnji odstavitvi in zamenjavi z direktorjem obveščevalne agencije Cia označil za smešna. Tillersona so o tem vprašali pred srečanjem z libijskim premierjem Fajezom al Sarajem v State Departmentu.

State Department je že v četrtek zatrdil, da namerava Tillerson ostati na položaju, državni sekretar pa drugega komentarja kot tega, da so ugibanja smešna, doslej ni dal. V ponedeljek ima še vedno v načrtu pot v Evropo, med katero bo obiskal Bruselj, Dunaj in Pariz.

Trump nasvete svojega ministra javno prezrl

Tillersonov odhod bi verjetno spremenil ton in smer zunanje politike ZDA, čeprav večjih sprememb ne bi bilo. Tillerson je skušal Trumpa prepričati, naj ZDA ne odstopijo od pariškega podnebnega sporazuma, naj potrdi veljavnost iranskega jedrskega sporazuma, naj ostane pri sporazumu o prosti trgovini na območju Tihega oceana, naj bo trden proti ruskemu nasilju proti Ukrajini in naj umiri retoriko glede Severne Koreje.

Trump nasvetov svojega zunanjega ministra ni upošteval, nekajkrat jih je celo javno prezrl. Na primer takrat, ko si je Tillerson prizadeval za konec arabske blokade Katarja, je Trump Katar obtožil, da podpira terorizem.

Ko je Tillerson govoril o diplomaciji s Severno Korejo, mu je Trump dejal, naj se ne trudi s tem. Tillersonu torej ni uspelo vplivati na Trumpa pri pomembnih vprašanjih.