Torek,
12. 2. 2019,
6.44

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28

Natisni članek

zid Donald Trump ZDA

Torek, 12. 2. 2019, 6.44

5 let, 2 meseca

Trump je po več kot mesecu dni nekoliko popustil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,28
Donald Trump | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški kongresni pogajalci so v ponedeljek zvečer naznanili, da so dosegli dogovor o podaljšanju proračunskega financiranja vlade in mejni varnosti, s čimer bi se lahko izognili novemu zaprtju vlade, če seveda republikanci prepričajo predsednika ZDA Donalda Trumpa, da dogovor sprejme.

Trump je po več kot mesecu dni popustil in dovolil obnovo financiranja vlade do 15. februarja, vendar vztraja, da dobi svojih 5,7 milijarde, sicer bo spet zaprl del lastne vlade, ki še nima potrjenega letnega proračuna do konca septembra.

Podrobnosti dogovora še niso znane, vendar Donald Trump morda ne bo vesel, ker je za njegov zid predvidenih le 1,4 milijarde dolarjev. Ta denar naj bi šel za gradnjo 90 kilometrov mejnih ovir, ki ne bodo betonski zid, ampak železni stebri.

Trump je imel v času novice o dogovoru govor pred svojimi podporniki v teksaškem El Pasu, kjer je dejal, da noče slišati nič o podrobnostih dogovora, dokler ne opravi govora.

Donald Trump
Novice Trump na mejo z Mehiko pošilja dodatne vojake

Dogovor lahko sicer sprejme in razglasi zmago. Problem bodo morda potem spet kot decembra lani njegovi nepopustljivo skrajni podporniki v komentatorskem svetu, ki so ga s kritikami prisilili, da je zaprl vlado.

Republikanski senator iz Alabame Dick Shelby je izrazil mnenje, da bo Trump dogovor podprl, čeprav je predsednik še v ponedeljek tvital in govoril, da se demokrati zavzemajo za prihod mamil, kriminalcev in teroristov v ZDA.

migranti, ZDA, Mehika
Novice Prvi del sporne politike Trumpa se je začel izvajati

Uvodoma še ni bil znan niti odziv predsednice predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi, ki je v času preigravanja med zaprtjem vlade pristala, da morda Trumpu za zid privošči en dolar proračunskega denarja in nič več.

Demokrati trdijo, da je zid nemoralen, neučinkovit in nepotreben. Demokratski kongresniki bodo morali sedaj svoji bazi pojasniti, zakaj bo Trump le dobil nekaj več denarja za zid.

Podrobnosti dogovora naj bi bile znane še danes, kar je presenetljiv razvoj dogodkov, saj so pogajalci še nekaj ur pred tem skrušeno priznavali, da pogajanja ne gredo nikamor in bo 800.000 javnih uslužbencev ponovno moralo na prisilni neplačani dopust ali pa bodo delali brez plače. Te so sicer po zadnjem zaprtju dobili za nazaj.

Donald Trump
Novice Brez presenečenj po Trumpovem obisku zdravnika

Kalifornijski guverner ukazal umik narodne garde z meje

Demokratski guverner Kalifornije Gavin Newsom je podpisal ukaz o umiku enot narodne garde z meje z Mehiko in dejal, da je kriza na meji umetno ustvarjena in Kalifornija pri tem "političnem teatru absurda" ne bo sodelovala. Okrog 360 narodnih gardistov bodo z meje premestili tja, kjer "jih resnično potrebujejo".

Med drugim se bodo v primeru potrebe osredotočali na požare v naravi. Podobno odločitev je januarja sprejela tudi demokratska guvernerka Nove Mehike Michelle Lujan Grusham iz podobnega razloga.

Izredne razmere na meji po mnenju demokratov ustvarja Trump s svojo retoriko, da izsili denar od kongresa za uresničitev predvolilne obljube o gradnji zidu na meji z Mehiko.