Torek,
11. 9. 2012,
19.09

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Portugalska trojka

Natisni članek

Torek, 11. 9. 2012, 19.09

8 let, 3 mesece

Trojka Portugalski nekoliko popustila pri znižanju primanjkljaja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Predstavniki Evropske komisije, IMF in ECB so danes končali peti obisk na Portugalskem, v okviru katerega so preučili, kako Lizbona izpolnjuje zadane ukrepe.

Ocenili so, da so naredili velik napredek v smeri stabilizacije gospodarstva, zato so jim nekoliko popustili pri načrtih za znižanje javnofinančnega primanjkljaja. Predstavniki Evropske komisije, Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Evropske centralne banke (ECB), ki so v Lizbono prispeli 28. avgusta, so ugotovili, da Portugalska večinoma po načrtih izpolnjuje zadane ukrepe. Gospodarska rast v letošnjem letu je skladna s pričakovanji, izvoz dosega boljše rezultate od pričakovanj, težavo pa med drugim predstavlja visoka stopnja brezposelnosti. "Hiter napredek pri strukturnih reformah ostaja ključen za to, da bi gospodarstvo znova stopilo na pot vzdržne rasti," je v skupnem sporočilu za javnost zapisala trojka. Za letos napovedujejo triodstotni padec portugalskega bruto domačega proizvoda (BDP), prihodnje leto pa naj bi se znižal še za za odstotek. Trojka je Portugalski zato nekoliko popustila pri načrtih za znižanje javnofinančnega primanjkljaja. Letos naj bi ga namesto na 4,5 oklestili na pet odstotkov BDP, prihodnje leto namesto na tri na 4,5 odstotka BDP, leta 2014 pa naj bi ga znižali na 2,5 odstotka, torej pod triodstotno mejo, ki jo za območje evra določa pakt o stabilnosti in rasti. Da bi Portugalski to uspelo, bodo po ocenah trojke potrebni dodatni ukrepi.

Portugalska doslej prejela 57,1 milijarde evrov

Odločitev trojke glede sprememb pri znižanju primanjkljaja morajo sicer potrditi še finančni ministri območja evra in odbor izvršnih direktorjev IMF. Pozitivna ocena posojilodajalcev je pogoj za izplačilo nove tranše posojila, vredne 4,3 milijarde evrov, ki bi jo lahko Portugalska po napovedih trojke dobila oktobra. Portugalski premier Pedro Passos Coelho je v petek napovedal, da bo Portugalska za spodbuditev zaposlovanja prihodnje leto socialne prispevke delojemalcev zvišala z 11 na 18 odstotkov bruto dohodka, prispevke delodajalcev pa znižala s 23,75 na 18 odstotkov.

Finančni minister Vitor Gaspar pa je danes v Lizboni povedal, da bodo prihodnje leto med drugim razširili privatizacijske načrte, uvedli dodatne dohodninske razrede, utegnili pa bi zvišati tudi davek na kapitalske dobičke in davek na nepremičnine. EU in IMF sta Lizboni maja lani odobrili 78 milijard evrov vredno pomoč, a je morala v zameno za pomoč sprejeti stroge varčevalne ukrepe in izvesti številne reforme, ki so sprožile neodobravanje državljanov. Portugalska je z naslova pomoči doslej prejela 57,1 milijarde evrov.