Četrtek,
18. 7. 2013,
7.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Aleksej Navalni poneverba sodišče

Četrtek, 18. 7. 2013, 7.46

8 let

Tožilstvo nasprotuje priporu Navalnega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Rusko generalno tožilstvo se je presenetljivo pritožilo na odločitev sodišča, po kateri je moral opozicijski voditelj Aleksej Navalni nemudoma pripor, čeprav ima pravico do pritožbe na obsodbo.

Sodnik Sergej Blinov je kazen utemeljil s "težo zločina" in "nevarnostjo, ki jo predstavlja za družbo". Navalni, ki je bil navzoč na sodišču, je po izreku kazni objel svojo soprogo in mamo, nato pa so mu nadeli lisice in ga odpeljali iz sodne dvorane.

"Ne dajte se, ne bodite neaktivni" "Ne dajte se, ne bodite neaktivni," je v svojem zadnjem tvitu pred aretacijo zapisal Navalni, sovražnik številka ena ruskega predsednika Vladimirja Putina, potem ko je decembra 2011 vodil množične proteste proti njemu. Sodišče je na štiri leta v kazenski koloniji in 500.000 rubljev obsodilo tudi soobtoženega Pjotra Oficerova.

Tožilstvo je za Navalnega zahtevalo šest let zapora in denarno kazen milijon rubljev (30.000 ameriških dolarjev) zaradi poneverbe v poslu z lesom iz leta 2009, ko je bil svetovalec guvernerja regije Kirov. Javno podjetje Kirovles naj bi oškodoval za okoli 400.000 evrov.

Ashtonova izrazila zaskrbljenost zaradi obsodbe Sodnik je izrekel kazen petih let v kazenski koloniji, potem ko ga je pred tem spoznal za krivega zarote s ciljem kraje omenjenega denarja. Kot je dejal, je sodišče ugotovilo, da je "organiziral kriminalno dejanje in da je vodil to veliko poneverbo".

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton je že izrazila zaskrbljenost zaradi obsodbe, ki po njenem prepričanju sproža "številna vprašanja" glede delovanja pravne države v Rusiji. Obtožbe tako proti Navalnemu kot soobtoženemu Ofecerovu na sodišču niso bile zadostno podkrepljene z dokazi, je zapisala v sporočilu. "Civilna družba v razkrivanju kršitev in pri zaščiti človekovih pravic igra pomembno vlogo in ne sme biti utišana," je še sporočila.

Umaknil kandidaturo, volilni štab se spreminja v "bojkotni štab" Obsodba dejansko pomeni, da Navalni ne bo mogel kandidirati na predčasnih županskih volitvah v Moskvi, ki so napovedane za 8. september. Volilna komisija v Moskvi je sicer njegovo kandidaturo potrdila v sredo, dan pred izrekom sodbe. Prepoved političnega delovanja bo sicer vstopila v veljavo šele po koncu prizivnega postopka in ne takoj po razsodbi.

Kot je poleg tega sporočil vodja njegove volilne kampanje Leonid Volkov, bo Navalni svojo kandidaturo umaknil. Njegovi podporniki pa so se odločili, da bodo volitve v začetku septembra bojkotirali. "Volilni štab se spreminja v bojkotni štab," je dejal Volkov.