Sreda,
28. 11. 2012,
12.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

tobak kajenje sodba

Sreda, 28. 11. 2012, 12.47

8 let

Tobačna podjetja bodo morala priznati, da je kajenje škodljivo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V nedavni sodbi je ameriško zvezno sodišče ugotovilo, da so večja tobačna podjetja desetletja zavajala ameriško javnost o škodljivosti kajenja.

Ameriška sodnica Gladys Kessler je v tožbi proti ameriškim tobačnim podjetjem razsodila, da morajo tobačna podjetja priznati, da so lagala o škodljivosti kajenja. Sodnica je tako podjetjem naložila dodatno breme, saj bodo morala vložiti sredstva v različne kampanje, ki bodo osveščale ljudi o tem, da je kajenje pravzaprav škodljivo.

Kazen: oglasi s točno določenimi besedami Večja tobačna podjetja sicer že desetletje zanikajo krivdo, da bi lagala ameriški javnosti o škodljivosti cigaret, zdaj pa bodo morala seči globoko v svoj žep in s številnimi oglasi priznati svojo zmoto. Sodnici Kesslerjevi se je to zdela najpravičnejša kazen za tobačna podjetja, ki vse od leta 1964 zavajajo ameriško javnost. Tobačna podjetja bodo morala v naslednjih dveh letih objaviti različne oglase v različnih medijih, tako tiskanih kot digitalnih.

Za zdaj pa še ni informacij o tem, za katere medije se bodo podjetja odločila, kot tudi ni znano, koliko sredstev bodo morala za oglaševanje porabiti. Nekateri pa namigujejo, da bi se glede tega lahko vnel še en boj na sodišču, piše Telegraph. Glede na razsodbo pa bodo morala podjetja uporabiti pet različnih stavkov, med njimi so: "Zvezno sodišče je razsodilo, da so tobačna podjetja namerno zavajala ameriško javnost, s tem ko so prodajala in oglaševala nizko vsebnost katrana in lahke cigarete, ki so se izkazale za še bolj škodljive kot navadne cigarete." Med oglaševanjem pa bodo morali zapisati tudi: "Kajenje ubija, 1200 Američanov vsak dan."

Zdravstvo pozdravilo odločitev sodišča Da bodo morala tobačna podjetja uporabiti takšne stavke, pa so že pozdravili številni zdravniški delavci, ki so leta čakali, da bo sodišče razsodilo proti tobačnim podjetjem. "Tobačna podjetja bodo morala končno povedati resnico in za to plačati malo v primerjavi s tem, kaj je njihovo napačno početje povzročilo ljudem," je povedal Matthew Myers, predsednik kampanje Tobacco-Free Kids.

Državno tožilstvo je primer proti tobačnim podjetjem sprožilo leta 1999, do danes pa velja za enega od zgodovinskih primerov proti tobačnim podjetjem.

Podjetja proučujejo sodbo in razmišljajo, kako naprej Največja tobačna podjetja v ZDA so sicer leta 2010 porabila približno osem bilijonov ameriških dolarjev za oglaševanje in promocijo svojih izdelkov, kar je precej manj kot leta 2006, ko so porabila kar 12 milijard ameriških dolarjev. Tobačna podjetja se lahko na sodbo sicer pritožijo, nanjo pa so se odzvala z mešanimi občutki. "Tožbo še pregledujemo in razmišljamo o naših naslednjih korakih," je povedal tiskovni predstavnik podjetja Reynolds American Bryan Hatchell. Sodbo pa proučujejo tudi v podjetju Philip Morris.