Sreda,
23. 12. 2015,
16.34

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0
Tihomir Orešković Hrvaška vlada koalicija

Natisni članek

Sreda, 23. 12. 2015, 16.34

8 let, 5 mesecev

Tihomir Orešković bo skušal sestaviti novo hrvaško vlado

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0
Menedžer Tihomir Orešković, ki sta ga stranki Most in HDZ predlagali za novega predsednika vlade, je dobil mandat za sestavo nove hrvaške vlade. Ustanovna seja sabora bo 28. decembra.

Predsednik Mosta Božo Petrov je po srečanju s predstavniki desne koalicije v zagrebškem hotelu Sheraton izjavil, da so soglašali z Oreškovićem, ki ga je predlagala Domoljubna koalicija. Hrvaški mediji so pred srečanjem neuradno poročali, da je Orešković kandidat Mosta. "Tihomir je bil njihov predlog. Po ugotavljanju, kateri kandidat bi bil najboljši, smo soglašali z Oreškovićem," je izjavil Petrov. Poudaril je, da gre za nestrankarsko osebo.

Tudi predsednik HDZ Tomislav Karamarko je dejal, da je bil eden od predpogojev dogovora nestrankarski kandidat za mandatarja nove vlade.

Ustanovna seja sabora bo 28. decembra Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je Oreškoviću danes na srečanju podelila mandat za sestavo nove hrvaške vlade. V kratkem protokolarnem postopku pred novinarji je 49-letni Orešković izročil Grabar-Kitarovićevi seznam z 78 podpisi podpore poslancev za njegov mandat. Nato mu je predsednica zaupala mandat in sklicala ustanovno sejo sabora za 28. december. Prvo sejo osmega sklica sabora so prekinili v začetku decembra, potem ko niso uspeli zbrati potrebne večine 76 poslancev za izbiro predsednika parlamenta.

Najprej se bo lotil težav v gospodarstvu Orešković se je zahvalil poslancem, ki so ga podprli, kot tudi predsednici za imenovanje. Dejal je, da je najbolj pomembno začeti reševati probleme v gospodarstvu. Pričakuje podporo saborske večine in opozicije. "Vsi smo tu, da bi služili hrvaškim državljanom in da skupaj delamo, da nam bo jutri bolje," je kratko izjavil novi mandatar, ki je dolgo živel in delal v Kanadi, kar se sliši tudi v njegovi hrvaščini.

To ni tehnična, ampak strokovna rešitev "Predlog Oreškovića za premierja ni tehnična, ampak strokovna rešitev," o odločitvi Mosta in HZD za izbiro nestrankarskega mandatarja pravi politični analitiki in poznavalec hrvaških razmerij ter nekdanji slovenski veleposlanik v Beogradu Borut Šuklje.

Karamarku v zadnjem tednu uspel velik preobrat Parlamentarne volitve so bili na Hrvaškem 8. novembra, vendar nobeni od strani ni uspelo doseči dogovora s kakšno od ostalih strank, s katero bi dosegle večino v parlamentu.

"Strategija, ki jo je vodil zdaj že nekdanji predsednik vlade Zoran Milanović, je doživela neuspeh. To je bila strategija pridobiti vsaj del glasov poslancev Mosta in izoblikovati vlado," je Šuklje pojasnil neuspeh dozdajšnjega premierja Milanovića, ob tem pa sta pomembno vlogo odigrala še izjava enega od hrvaških škofov in prvi mož Tomislav Karamarko, ki je bil s HDZ že nekaj časa v navidezni opoziciji, zdaj pa bo sestavljal vlado z Mostom.

"Drugo dejstvo je, da je pomembno vlogo odigral tudi poziv enega od hrvaških škofov, ki je v imenu cerkve takoj po dogovorih Mosta in SDP obsodil takšno sodelovanje. Tretje dejstvo je, da je HDZ glede na zdajšnjo sestavo vlade uspel dogovor z zagrebškim županom Milanom Bandićem, kateremu je pomagala sprejeti proračun. Tako so dobili glasove na državni ravni. Če to seštejemo, je Tomislavu Karamarku politični preobrat uspel v dveh dneh, od ponedeljka, ko je stvar zdela končano, do danes, ko bodo z Mostom lahko imenovali mandatarja," je Šuklje opisal ključne dogodke v bitki za sestavo vlado.

Imenovanje mandatarja je prvi korak Z imenovanjem Oreškovića za mandatarja so storili prvi korak na poti k novi vladi, a po mnenju Šuklja bo koaliciji Mosta in HDZ uspelo na koncu vlado tudi sestaviti.

"Imenovanja mandatarja je prvi korak v imenovanju vlade. Po imenovanju mandatarja sledi imenovanje po kabinetih in ministrstvih, predvsem pa sledi usklajevanje koalicijske pogodbe. Ali bo to uspešno, se bo videlo v prihodnjem mesecu. Ampak glede na to, na kakšen način so bili zdaj uspešni, verjamem, da jim bo uspelo," Šuklje meni, da bo Hrvaška čez en mesec imela novo vlado.