Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 11. 2013,
8.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tajska protestniki

Petek, 29. 11. 2013, 8.40

8 let

Tajski protestniki zapustili generalštab vojske

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tajska premierka Yingluck Shinawatra je izključila možnost predčasnih volitev po šestih dneh protivladnih protestov, češ da situacija ni dovolj mirna za volitve.

Yingluck, ki je na premierskem položaju od leta 2011, je v pogovoru za BBC zatrdila, da ne bo avtorizirala uporabe nasilja nad protestniki. Več tisoč protestnikov je zapustilo generalštab tajske vojske v Bangkoku. Vojsko so pozvali, naj podpre njihova prizadevanja za strmoglavljenje vlade.

Tiskovna predstavnica vojske je potrdila, da so protestniki šesti dan protivladnih protestov vdrli skozi vrata vojaškega kompleksa v zgodovinskem delu Bangkoka in so v generalštabu vojske. Načelnika generalštaba takrat ni bilo v prostorih.

"Hočemo vedeti, ali bo vojska na strani ljudi ali na strani diktatorja," je dejal vodja opozicijskih protestnikov Amorn Amornrattananont. Protestniki so medtem generalštab vojske zapustili.

Demonstranti so se zbrali tudi pred sedežem vladajoče stranke premierke Yingluck Shinawatra, kjer si stojijo iz oči v oči s protiizgredniškimi policijskimi enotami.

Protestniki, med katerimi je največ privržencev monarhije, prebivalcev juga države in pripadnikov srednjega razreda, zahtevajo odstop premierke Yingluck, mlajše sestre nekdanjega premiera Thaksina Shinawatre, ki po njihovem mnenju dejansko vodi vlado.

Protestniki zavračajo pogajanja Protestniki, ki oblegajo več ministrstev v Bangkoku, zahtevajo konec "Thaksinovega režima" in želijo vlado zamenjati z neizvoljenim "ljudskim svetom". Yingluck, ki je v parlamentu preživela nezaupnico, je protestnikom ponudila pogajanja, a jo je njihov vodja Suthep Thaungsuban zavrnil. "Naš edini cilj je konec Thaksinovega režima na Tajskem," je Suthep sporočil podpornikom v vladnem kompleksu na severnem obrobju Bangkoka, ki so ga zasedli.

To so najmnožičnejši protesti na Tajskem po letu 2010, ko je takratna vlada krvavo zatrla za opozicijske proteste.

Ne spreglejte