Nedelja,
3. 7. 2011,
12.04

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Tajska opozicija volitve

Nedelja, 3. 7. 2011, 12.04

8 let, 5 mesecev

Tajski premier priznal poraz na volitvah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Delni izidi volitev na Tajskem po preštetju skoraj vseh glasov kažejo na prepričljivo zmago opozicijske stranke Pheu Thai, zaveznice leta 2006 strmoglavljenega premiera Thaksina Shinawatre.

Poraz je že priznal tudi premier in vodja do sedaj vladajoče Demokratske stranke Abhisit Vejjajiva. Delni izidi volitev po preštetju skoraj vseh glasov kažejo, da je stranka Yingluck Shinawatre, mlajše sestre Thaksina, dobila 263 od skupno 500 sedežev v parlamentu, je sporočila osrednja volilna komisija. Pheu Thai ima tako absolutno večino glasov, ki je potrebna za oblikovanje vlade. Demokratska stranka Abhisita Vejjajive je dobila 161 sedežev v parlamentu, volilna udeležba pa je bila 74-odstotna. "Demokrati so pripravljeni na opozicijsko vlogo" "Izid je jasen. Zmagala je stranka Pheu Thai, demokrati pa so utrpeli poraz," je izide komentiral premier Abhisit. Zmago Pheu Thai so napovedovale že prve projekcije po zaprtju volišč. Vendar pa so izidi vzporednih volitev kazali na bistveno bolj prepričljivo zmago Yingluck, saj so so njeni stranki pripisovali celo 313 sedežev v parlamentu. Šarmantna Yingluck, sicer novinka v političnih vodah, bo tako postala prva ženska na čelu vlade v zgodovini Tajske. Abhisit je nasprotnici že čestital ob zmagi in dejal, da bo "dal Yingluck možnost oblikovati vlado". "Želim si enotnosti in sprave. Demokrati so pripravljeni na opozicijsko vlogo," je še dodal.

Svoje podpornike pa je že nagovorila tudi 44-letna Yingluck. "Thaksin me je klical, da bi mi čestital, in dejal, da me čaka težka naloga," je dejala ter se zahvalila "vsem, ki so prišli na volišča". Povedala je, da si prizadeva za oblikovanje koalicije z manjšimi strankami.

"Mislim, da si ljudje želijo sprave" Thaksin je v izjavi za tajsko televizijo PBS iz Dubaja pozval k mirnemu sprejetju izidov volitev. "Vse strani morajo spoštovati odločitev ljudstva, drugače v naši državi ne bo miru," je dejal Thaksin. Menil je tudi, da bo prva naloga njegove sestre na čelu vlade dosega sprave. "Mislim, da si ljudje želijo sprave. Želijo si premika naprej. Pheu Thai ima jasno politiko, ki je naravnana na spravo. Ne želimo si maščevanja," je dodal.

V sklopu načrtov stranke Pheu Thai je sicer tudi amnestija obsojenih politikov, kar mnogi razumejo kot prvi korak k temu, da bi se domov lahko vrnil sam Thaksin. Vendar Thaksin zatrjuje, da si takojšnje vrnitve domov ne želi. Želi se le udeležiti poroke hčere, ki se bo omožila decembra letos, je še pojasnil za PBS.

Volitve so bile prva večja preizkušnja Abhisitove vlade, ki sta jo podpirali vojska in monarhija, od konca množičnih protestov Thaksinovih podpornikov. Slednji so v značilnih rdečih majicah lani paralizirali Bangkok in sprožili najhujše politično nasilje v državi v zadnjih desetletjih, ki je zahtevalo 92 življenj.

Vojska je v zadnjih 79 letih izvedla 18 državnih udarov Politični poznavalci menijo, da bi ob tesnem izidu lahko prišlo do novih uličnih nemirov ali posredovanja vojske, po nedvoumni zmagi opozicije pa bi generali le težko upravičili prevzem oblasti. Vojska, ki je v zadnjih 79 letih izvedla 18 državnih udarov, je zadnjega izvedla septembra 2006, ko je bil strmoglavljen prav Thaksin. Poveljnik vojske, general Prayuth Chan-Ocha je pred volitvami v televizijskem nastopu Tajce pozval, naj glasujejo za "dobre ljudi" in za "institucijo", s čimer je imel v mislih monarhijo. Na severovzhodu Tajske, najrevnejšem delu države, ki velja za utrdbo stranke Pheu Thai, so nasvet vojske vzeli kot izzivanje.